NA24.no

- For få sexskandaler

(Montasje/Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er ikke mange nok sexskandaler i norsk politikk. Derfor skrives det også sjeldent om det i norske medier.

Påstander om sexavsløringer dukker opp i amerikanske medier mens valgkampsirkuset ruller i USA. I Norge er mediene mer tilbakeholdne.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

I forrige uken kom ryktene rundt presidentkandidatenes sexliv. Deriblant rundt republikanernes toppkandidat John McCain.

Les også: Nå kommer sexryktene

Men hvorfor er det ikke flere slike oppslag rundt norske politiske kandidater?

- Jeg har skrevet en gang av det dessverre er fordi det er for få sexskandaler. Det har med tradisjon å gjøre, pressen er mer tilbakeholdne med å gå inn i privatlivet til folk - i hvert fall i denne delen av privatlivet. Vi har gjort det i noen få unntak når det har vært relevant, men ellers gjør vi ikke det. Det er fordi vi er mer liberale mens mediene i USA er mer pripne på slikt, sier Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.

Rykter
- Vi har en veldig forsiktig tradisjon med å omtale slikt i Norge. Og det er jo interessant at leserombudsmannen i New York Times retter skarp kritikk mot sin egen avis etter oppslagene i forrige uke, sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Les også: Leserstorm etter sexoppslag

Stanghelle forteller at det alltid svirrer rykter, men de er langt fra å nå spaltene

- I norsk sammenheng er vi veldig tilbakeholdne med å omtale rykter. At det går rykter om kjente folk som politikere på romantikkens område er langt fra noe nytt. Det har gått mange rykter, blant annet rundt Viktor Nordmann og hans politiske rådgiver, men det sto aldri noe på trykk før de selv bekreftet forholdet.

Politiske konsekvenser
Simonsen forklarer at det ikke er noen hindring i å skrive om politikernes sexliv, men det må være politiske konsekvenser. Hun påpeker at det likevel er forskjell mellom politikere.

- Man kan tenke seg at i KrF, som er rene og ranke og snakker om familieverdier og ekteskapets hellighet, vet man da at de lever annerledes kan det tenkes det blir skrevet om. Men det er ikke sikkert da heller, sier hun og legger til:

- Andre grunner til oppslag er jo om det er politiske konsekvenser ved utroskap, fordi har en politiker et sidesprang, med for eksempel sin politiske rådgiver, vil det få konsekvenser.

- Mindre relevant
NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim sier til NA24 Propaganda at norske politikere ikke går til valg på personlig moral, slik tilfellet gjerne er i USA.

- Vi har ikke den tradisjonen at man bruker moral og etikk som hovedpoenger i valgkampen. Da blir det også mindre relevant å gjøre politikernes privatliv til en stor del av den politiske journalistikken. Unntakene her vil typisk være hvis det er stor forskjell mellom liv og lære hos profilerte politikere. Skulle en sentral KrF-politiker vise seg å være homofil så er det fort relevant når partiet diskuterer ny ekteskapslovgivning, sier Nakkim.

Han mener norske medier har holdt seg på samme linje i mange år.

- Det har vært noen saker, eksempelvis sakene om daværende statsråd Victor Normann hadde blitt kjæreste med sin statssekretær. Da hadde det en begrunnelse, at par ikke kan sitte i regjering sammen. Jeg tror ikke vi kommer til å få en dreining i den politiske journalistikken. Skal man trekke frem personlige forhold så må det fremdeles motiveres ut fra politiske eller konstitusjonelle forhold, sier Nakkim.

Penger erstatter sex
Selv om norske medier skriver langt mindre om eventuelle sidesprang og seksuelle preferanser enn det mediene i USA og England gjør, mener Nakkim at vi har en annen kjepphest.

- Norske og skandinaviske medier er ekstremt opptatt av personlig økonomi. Hvis du har benyttet en gartner som ikke betaler skatt eller betalt svart for maling av gjerdet så lever du farlig som norsk politiker. På samme måte som en del andre lands medier er opptatt av politikernes sexliv er vi opptatt av politikernes økonomi. Det skal langt mindre krumspring til på det økonomiske området før det får konsekvenser enn hvis man skulle skeie ut på det seksuelle, sier Nakkim.

Har du medietips? Kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere