NA24.no

Tina Margrethe Saltvedt i Nordea mener at kartellet må kutte om de skal gjøre det de skal.
Tina Margrethe Saltvedt i Nordea mener at kartellet må kutte om de skal gjøre det de skal. Foto: Fotograf:Andre Clark Utvik (NA24)

- For Norge kan dette bli en realitetssjekk

Sist oppdatert:
OPEC kan gi økt arbeidsledighet og store kutt i Norge.

WIEN/OSLO (Nettavisen): Det 166. møtet i Organisasjonen for oljeeksporterende land pågår nå i Wien.

Her skal det avgjøres om medlemslandene skal kutte i produksjonen.

- Det blir et veldig åpent møte i dag som det har vært veldig vanskelig å lese utfallet av. Spørsmålet er om OPEC og Saudi-Arabia vil endre strategi, fra strategien om en «fornuftig» oljepris som både konsument og produsent kan leve med, eller om de vil la markedet styre fritt. Hvilket nivå som er levelig for både produsent og konsument er usikkert, men en pris på rundt 100 dollar fatet har vært noe av oppfattelsen i markedet, sier Ole-Rikard Hammer, sjefanalytiker hos RS Platou, til Nettavisen.

Nettavisen og Gunnar Stavrum er tilstede på det viktige møtet i Wien.

På kort tid har oljeprisen stupt fra 115 til 75 dollar per fat.

- Jeg mener at de bør følge det som står i deres egne statuetter. Der står det at de skal balansere markedet, men det er ikke balanse når det er nesten to millioner daglige fat i overproduksjon. Derfor mener jeg at de bør kutte produksjonen med 1-1,5 millioner fat, sier Thina Saltvedt, analytiker hos Nordea Markets, til Nettavisen.

Men det er ikke hva som har blitt signalisert fra Saudi-Arabia, verdens største produsent.

- Det kan virke som at gulfstatene har bestemt seg ikke for å kutte, men la markedet bestemme. Det vil i så fall være en ny strategi, og hva skal man med et kartell som ikke følger opp sin strategi? En kartelltankegang er jo at det ikke er markedet som skal bestemme, sier hun. 

Flere utfall
Prisfallet har vært drevet frem av at det produseres mer olje enn hva det er etterspørsel etter.

- I dag produseres det litt i overkant av 90 millioner fat per dag. USA og Russland står for i overkant av 10 millioner hver, sier Hammer.

Hammer peker på at flere ting kan bli resultatet av møtet.

- Møtet har trolig tre mulig utfall. Enten gjør de ingenting, og markedet fortsetter å leve i uvissheten og kan fort presse oljeprisen videre ned. Eller så oppfordrer de medlemmene sin til å overholde produksjonsmålet på 30 millioner fat per dag. I dag ligger den på 30,5 millioner fat. Det siste de kan gjøre er å senke produksjonsmålet. De vil da trolig også oppfordre medlemmene til å overholde det nye målet. Det siste vil trolig representere en sterkere tilnærming til det «gamle» OPEC enn markedet synes å forvente for tiden og vil trolig kunne gi en viss rekyl i prisen, sier han.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi, i midten, eskorteres inn til torsdagens skjebnemøte.


Saltvedt sier at det kan bli en rekyl tilbake på nyheter om at det vil komme et kutt, selv om disse først vil bli iverksatt ved starten av neste år og stige utover våren. Men blir det ikke kutt kan prisene fortsette svalestupet. 

- Det kan falle ytterligere, og bli liggende på et lavere nivå ut i første kvartal neste år. Akkurat nå ser det veldig svakt ut, sier hun.

Ole-Rikard Hammer sier det er et stramt oljemarked.

Norge vil aldri kutte
Hun tror at man uansett ikke vil se vesentlig høyere priser igjen med det første.

- Markedet er så svakt at man ikke vil se priser på 100 dollar, kanskje man aldri skal til 110 dollar igjen. Disse gulfstatene trenger heller ikke en så høy oljepris ettersom de har en lav produksjonspris, så de kan kanskje vente til neste møte.

OPEC kontrollerer cirka 40 prosent av verdens oljeproduksjon og to tredeler av verdens oljereserver.

Av resten står Russland og USA for cirka ti prosent hver, og selv om alle eksporterende land vil tjene på høyere priser er det ikke alle som en gang vurderer å kutte.

Fakta: OPEC

Klikk for å åpne faktaboksen
 

OPEC er forkortelse for Organisasjonen av oljeeksporterende land.

Hovedmålet deres er å fastsette de beste metodene for å følge opp medlemmenes interesser, individuelt og kollektivt.

OPEC kontrollerer cirka 40 prosent av verdens oljeproduksjon og to tredeler av verdens oljereserver.

Tradisjonelt har et sterkt OPEC vært dårlig nytt for vestlige land som er avhengige av oljeimport. 

OPECs medlemsland er Algerie, Angola, Saudi-Arabia, Ecuador, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar og Venezuela. 

Organisasjonens hovedkvarter er i Wien. Terroristen Sjakalen Carlos ble for alvor kjent da han angrep og kidnappet en rekke OPEC-ledere i forbindelse med et Wien-møte i 1975.

- Andre land kan selvfølgelig kutte, og Norge, Mexico og Russland har jo blitt oppfordret til det. Men Norge vil ikke gjøre det ettersom vi har en nøytralitetspolitikk. Russland kan imidlertid muligens gjøre det og Saudi-Arabia har jo også snakket med Russland i forkant. Så kommer det et kutt skal man ikke se bort fra at Russland er med på det. USA har ikke lov til å drive kartellvirksomhet og vil aldri komme til å bidra, sier Saltvedt.

- Olje er også et politisk maktvåpen?

- Det er det ingen tvil om. I første omgang vil jeg anta at Saudi-Arabia vil beholde markedsandelen, da de får mye tøffere konkurranse, og det ser ut som de lar prisene falle for å prise ut prosjekter. Det første som vil gå er skiferoljen. Men mange av de som rammes ved prisfall er deres egne kartellmedlemmer.

Hammer sier at man ikke kan sammenligne dagens usikkerhet med det markedet opplevde under finanskrisen, hvor det flommet over av olje.

- Det er etter vår oppfatning relativt små ubalanser i oljemarkedet for tiden og veldig liten ledig produksjonskapasitet. Det er imidlertid stor usikkerhet mht utviklingen i første halvår neste år dersom OPEC ikke evner å ta grep selv om verdensøkonomien skulle forbli svak og USAs produksjon skulle fortsette å øke.

Bak disse dørene forhandler verdens mektigste oljetopper.


- Som vanlig er oljemarkedet fullt av konspirasjonsteorier, blant annet om at Saudi Arabia og USA ønsker et prisfall fordi det vil kunne sette økt økonomisk press på både Russland og Iran, som begge er i konflikt med verdenssamfunnet, sier han.

Realitetssjekk?
Ser man på Norge så er svakere oljepris klart negativt. 

- Nå har vi hatt en runde med kutt i investeringer, mindre etterspørsel og store oppsigelsesrunder, og det var før det verste prisfallet. Det er ikke utenkelig at man kan få nye slike runder nå, dersom det ikke kuttes, sier Saltvedt.

I en fersk analyse fra Handelshøyskolen BI blir det spådd en økonomisk resesjon i Norge hvis oljeprisen faller 25 prosent. Konsekvensen er økt arbeidsledighet, fallende investeringer og lavere lønninger.

- For Norge kan dette bli en realitetssjekk. Vi har jo vært veldig heldige i lang tid, for vi produserer stadig mindre olje, men inntektene har allikevel gått til taket. Kanskje det er like greit at man starter på omstillingen, som må skje, allerede nå.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere