*Nettavisen* Økonomi.

- Forgubbing kan drepe TV-lisensen

Foto: NRK

De som ser på NRK eldes fire ganger kjappere enn snittet.

27.01.13 14:25

Det blir stadig eldre TV-seere i Norge.

Siden 2000 har snittalderen på den norske TV-seeren økt med to år. For NRK1 er økningen den dobbelte, fra 54 år til 58 år. Hos de kommersielle kanalene er snittalderen langt lavere. For TVNorge har den falt fra 42 år til 41 år.

Til sammenligning viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at snittalderen på nordmenn siden 2000 har økt fra 38,2 år til 39,2 i 2012. NRK-seeren «eldes» altså fire ganger så raskt som snittet.

- Det er ingen tvil om at NRK har en utfordring. De har et allmennkringskasteransvar og hovedkanalen må trekke i riktig retning. NRK sin snittalder vil fortsette å stige hvis de ikke kommer en endring, sier Morten Wiberg, TV-sjef i mediebyrået Carat til Nettavisen NA24.

For NRK2 har snittalderen i samme periode økt med 11 år. Dette kan kanskje forklares med at kanalen har dreid fra å være ungdomsorientert til å bli en kulturkanal.

- Gjør så godt vi kan

NRK innrømmer at konkurransen er tøff. Etter digitaliseringen i 2007 har det kommet mange nye kanaler. Nesten alle disse har henvendt seg til yngre seere.

- Selv om det er opp imot 90 prosent som bruker innhold fra NRK hver dag kan ikke vi lene oss tilbake og regne med at når folk blir voksen, så kommer de til oss. Vi prøver å gjøre det beste vi kan for alle, sier Arne Helsing, TV-sjef i NRK til Nettavisen NA24.

NRK-toppen tror at kanalen fortsatt vil stå sterkt til tross av et mer fragmentert TV-tilbud.

- Vårt inntrykk er at familien fortsatt samler seg rundt TV-skjermen. P3 på radio har en kjempeposisjon og NRK3 bidrar til at vi kan være attraktiv for yngre seere, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.


Selv med sterke ungdomssatsinger tror Wiberg at NRK kommer til å møte en langt tøffere konkurranse. De ser TV, men ikke like mye.

- Det er ingen tvil om de unge har andre medievaner. De bruker i mye større grad digitale plattformer som iPader, iPhoner og PC-er, sier Wiberg.

Feil å lisenslegge PC-en

For noen dager siden ble det klart at svenskene må betale TV-lisens på PC-er og nettbrett. Snart kan Norge måtte følge etter. Kulturdepartementet arbeider med et nytt lovforslag.

- Jeg synes det virker rart. En PC brukes til langt mer andre ting enn å se på TV. Andelen brukt på NRK på en PC er bortimot mot null. Det er ingen tvil om at NRK har vært en viktig driver for TV i Norge, men lisensen er kanskje en gammeldags og unødvendig ekstraskatt, sier Wiberg.

- Kanskje den heller bør tas over statsbudsjett?, fortsetter han.

NRK tror det er en dårlig løsning.

- NRK sin strategi er best sikret ved en politisk uavhengig lisensordning, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK til Nettavisen NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.