*Nettavisen* Økonomi.

- Forhistorisk når friske arbeidstakere sies opp ved fylte 67 år

GAMMELDAGSE HOLDNINGER: - Kanskje vil en heving av aldersgrensen også gjøre noe med holdningene våre til alder i arbeidslivet. Det er et faktum i dag at det er vanskeligere for 50-åringer å få seg jobb, noe som mye bygger på gammeldagse holdninger, mener Trine Larsen. Foto: (Nettavisen)

Hodejeger Trine Larsen hilser arbeidsministerens forslag om en øvre aldersgrense på 75 år velkommen.

25.11.14 21:51

OSLO (Nettavisen):- Det er forhistorisk at friske og smarte arbeidstakere kan bli sagt opp ved fylte 67 år.

Det mener hodejeger og arbeidslivsekspert Trine Larsen og hilser nye signaler fra arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) velkommen. Han varsler at regjeringen vil heve aldersgrensen i arbeidslivet til 72 år og senere til 75 år.

Les også: Eriksson vil heve aldersgrensa til 75 år

- Dette vil også kunne gjøre det mer attraktivt å ansette folk over 50 år, tror Larsen.

HVA MENER DU? Bør aldersgrensen i arbeidslivet heves til 75 år? Si din mening i kommentarfeltet!

- Vi har sett flere mediesaker om tvungen pensjonering i det siste, for eksempel NRK-veteranen Steinar Medieaas som ville stå i jobben etter fylte 67. Han virker som en sprek og oppegående fyr, og det er mange som han. Jeg tror vi kommer til å se flere slike saker framover, sier Trine Larsen til Nettavisen.

Heve til 75 år

Arbeidsminister Robert Eriksson vil ikke gjøre noe med pensjonsalderen på 67 år og heller ikke særaldersgrensene som gjelder enkelte ansatte i politiet, rettsvesenet, brann- og redningsetatene og helsevesenet. Han får likevel motbør fra Unio på sitt forslag om 75 års øvre grense på sikt. Arbeidstakerorganisasjonen frykter en vanskelig avslutning for arbeidslivet for noen.

Trine Larsen mener derimot at det er på høy tid å få regelverket i pakt med endringer i samfunnet, som at folk lever lenger og har en sprekere alderdom.

- Samfunnet har endret seg

- Arbeidslivet har endret seg, og vi mennesker har endret oss. Ungdomstiden er lenger, vi får barn senere, og den gjennomsnittlige levealderen er høyere. Dagens eldre har i snitt betydelig bedre helse enn de hadde for en generasjon siden. Samtidig har altså pensjonsalderen og den øvre aldersgrensen i arbeidslivet ikke endret seg nevneverdig. Mange vil oppleve å leve i 30 år etter pensjonsalderen, sier hun.

Hodejegeren på 44 år peker på at folk er forskjellige, men at mange flere av oss vil ha mye å bidra med også i 70-årene.

- Gammeldagse holdninger

- De fleste av oss ønsker vel å være til nytte og bidra. Kanskje vil en hevet aldersgrense også gjøre noe med holdningene. Det er et faktum i dag at det er vanskeligere for 50-åringer å få seg jobb, men det bygger etter min mening mye på gammeldagse holdninger. Dagens 50-åringer er jo spreke og oppegående som bare det. De flyr Birken og er ferdig med småbarnsperioden, om de da ikke har begynt på runde nummer to.

Noen må ta regningen

Larsen trekker også inn finansieringen av velferdsstaten i sin argumentasjon.

- Hvor mange ferierende og kaffe latte-drikkende pensjonister skal vi ha? Noen må ta regningen når vi lever lenger?

- Hva tenker du om pensjonsalderen på 67 år?

- Jeg tror vi etter hvert vil så se endringer der også, men man må ta et skritt av gangen. Også det blir jo et spørsmål om hva samfunnet kan ta seg råd til.

Kan gå av ved 57 år

Trine Larsen er kritisk til at særaldersgrensen for blant annet politifolk skal bli stående. Den gir rett og plikt til å gå av ved fylte 60 år. Det er mulig å gå av ved 57 år dersom summen av alder og tjenestetid blir minst 85 år.

- Det som skjer er at mange som går av jobber videre som konsulenter i tillegg til at de hever gullpensjon. Mange av dem sitter med en enorm erfaring som politiet kunne dratt nytte av, mener Larsen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.