- Formålet må ha vært å fremstille meg som en klimajukser og klimaklovn

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

- Jeg er en klimaagnostiker som stiller spørsmål og setter stor pris på gode svar slik artikkelen til Gunhild inneholdt

29.01.13 09:25

Øystein Stray Spetalen tar et oppgjørt med Petter Stordalens kone, Gunhild Stordalen, i de siste dagers miljødebatt som har herjet i ulike media.

I en mail adressert Gunhild Stordalen og hennes bekjent, First House partner, Beate Nossum, skriver han følgende:

«Jeg har vedlagt artikkelen i Dagbladet som dere sammen har skrevet om meg. Formålet må ha vært å fremstille meg som en klimajukser og klimaklovn.

LES SAKENE OM KLIMAKRANGELEN HER:

Til deres informasjon har jeg, som dere begge må ha observert, gjentatte ganger presisert at jeg ikke har kunnskap nok rundt klimatemaet til å trekke noen konklusjon. Jeg er en klima-agnostiker, jeg stiller kun spørsmål knyttet til artikler og vitenskaplige rapporter jeg får tilsendt fra forskere og personer som prøver å sette seg inn i dette kompliserte temaet. Min kunnskap har ingen verdi i denne debatten, men all informasjon fra ulike forskningsinstitisjoner og vitenskaplige miljøer vil bidra til en korrekt fremstilling av problemet.

Jeg foreslår derfor at dere begge, Gunhild og Beate, kontakter artikkellforfatterne eller forskningsinstitusjonene dersom dere er uenig i konklusjonen og ikke angriper meg dersom dere er uenig i innholdet. Jeg ikke har utført de vitenskaplige rapportene, jeg har kun distribuert dem.

Det er riktig at eg har fått forespørsel om å delta på Zero-konferansen i en paneldebatt rundt klimaendringene, men jeg besitter ikke fasiten og har derfor takket nei.»

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Til Nettavisen NA24 utdyper Spetalen.

- Artikkelen til Gunhild var meget interessant lesing. Alle innlegg som er skrevet av personer med kunnskap inneholder nye opplysninger som man lærer mye av. Den inneholdt informasjon jeg ikke var klar over. Jeg er en klimaagnostiker som stiller spørsmål og setter stor pris på gode svar slik artikkelen til Gunhild inneholdt, sier Spetalen.

Han opplyser videre at han og Gunhild Stordalen kun er uenig i sak, og at de fortsatt er gode venner.

- Det må være lov å væer uenig i sak, sier han.

- Jeg er ikke Gunhilds kommunikasjonsrådgiver

Beate Nossum avkrefter imidlertid overfor Nettavisen NA24 at hun har medvirket til kronikken til Stordalen.

- Har du vært medforfatter til kronikken som Gunhild Stordalen har skrevet i Dagbladet slik Øystein Stray Spetalen hevder?

- Nei, her har det vært en misforståelse. Jeg er ikke Gunhilds kommunikasjonsrådgiver og jeg har ikke hatt noe med denne kronikken å gjøre, sier Beate Nossum, partner i kommunikasjonsbyrået First House.

- Jeg kjenner imidlertid Gunhild godt. Jeg sitter blant annet som medlem av fagrådet i klimastiftelsen GreeNudge, der hun er daglig leder, fortsetter hun.

Beate Barth Nossum er også en av de mest etterspurte rikssynserne i Norge. Foto: Rolf M. Aagaard, Scanpix

- Hva syns du om uenigheten mellom Øystein Spetalen og Gunhild Stordalen?

- Dette er en veldig interessant debatt og jeg mener den er viktig. Den avslører en grunnleggende uvitenhet om klimaforskning og manglende kunnskap om forskningsarbeid hos folk som man trodde visste bedre.

- Du tenker på Spetalen?

- Jeg vil ikke plukke ut noen spesielle. Det er flere som ytrer stor skepsis til selv de meste anerkjente, internasjonale forskningsmiljøene. De later til å tro at dette er raddisforskere fra venstresiden som møtes på seminarer og synser seg fram til teser om klimaendringene. Jeg synes det er interessant at ellers oppegående mennesker trekker disse feilslutningene. Vi som jobber med klima må spørre oss selv hvorfor og ta debatten på alvor, selv om de aller fleste heldigvis har kommet videre.

- Klimadebatten er viktig og jeg håper at denne ordvekslingen mellom Gunhild og Spetalen vil øke fokus på den.

Global oppvarming stoppet?

Det var en mail som Øystein Stray Spetalen sendte ut forrige uke og som Finansavisen plukket opp, der han kommenterer observasjoner fra NASA og Storbritannias meteorologiske institutt.

Rapporten fra Storbritannias meteorologiske institutt sa at det ikke har vært noe temperaturstigning på 16 år, men dette ble tilbakevist dagen etter.

NASA har også uttalt at man tror at den globale oppvarmingen har stoppet opp.

Gunhild Stordalen er miljøforkjemper, og har på bakgrunn av artikkelen uttalt at Spetalen burde lese seg opp på temaet. I tillegg tvitret miljøvernminister Bård Vegar Solhjell dette på fredag., og slo tilbake mot Spetalen i et intervju med Nettavisen lørdag.

«Bomskudd fra Øystein Stray Spetalen om global oppvarming. Klimaskeptikere må møtes med harde fakta», skrev Solhjell.

LES SAKENE OM KLIMAKRANGELEN HER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.