*Nettavisen* Økonomi.

- Fornuftig statsbudsjett, men Norges Bank vil likevel kutte renta

- Pengebruken regjeringen foreslår er noe høyere enn Norges Banks antakelse. Vi tror imidlertid ikke dette vil hindre Norges Bank fra å kutte renta videre, mener sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets Foto: (Handelsbanken)

Handelsbankens sjeføkonom ser positivt på det ekspansive statsbudsjettet, men overraskende dårlige tall for industriprosuksjon vil allikevel gi rentekutt.

08.10.15 09:08

Norge Norsk industriproduksjon falt overraskende med 0,4 prosent i august. Handelsbanken hadde ventet en vekst på 1,0 prosent, mens konsensusforventningen var på 0,3 prosent. I tillegg ble julitallene revidert ned til å vise et fall på 1,7 prosent, fra tidligere antatt -1,6 prosent.

- Trenden i industriproduksjonen er dermed vesentlig svakere enn ventet som følge av en enda raskere avmatning i oljerelatert virksomhet, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen i en morgenrapport torsdag.

Over de siste tre månedene har bygging av skip og plattformer falt med 12 prosent, mens verkstedsindustrien har falt med 8 prosent. Andre oljerelaterte virksomheter, som teknisk utstyr og tilvirkede metallprodukter falt også. Noen tradisjonelle industrier gjør det bedre, men det monner lite.

- Til tross for en svakere krone er ikke tradisjonell industri i nærheten av å demme opp for svakheten fra oljebremsen. Totalt har norsk industriproduksjon falt med rundt 4 prosent over de siste tre månedene, og i følge industrisentiment, målt blant annet ved PMI-undersøkelsen ligger det an til videre fall framover. Dersom industriproduksjonen ligger flatt i september, vil i så fall industriproduksjonen falle med 2,6 prosent i 3. kvartal, noe som i så fall vil bidra til å trekke BNPveksten ned med rundt 0,2 prosentpoeng, skriver Due-Andresen.

Regjeringen foreslår i Statsbudsjett for 2016 en oljepengebruk (strukturelt, oljekorrigert underskudd) på 194 milliarder kroner, eller 2,8 prosent av oljefondets verdi ved inngangen til 2016.

- Dette var godt i tråd med våre forventninger på forhånd.

Ekspansiviteten i budsjettet måles som endringen i det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet, målt i prosent av trendBNP. Denne budsjettimpulsen blir i 2016-budsjettet på 0,7 prosent, opp fra 0,6 prosent i 2015- budsjettet.

- Dermed er årets foreslåtte budsjett noe mer ekspansivt enn budsjettet for 2015, noe vi anser som fornuftig gitt avmatningen i norsk økonomi, skriver sjeføkonomen.

Budsjettet for 2016 inneholder en spesiell tiltakspakke for arbeidsmarkedet på 4 milliarder kroner, og unntatt denne pakken er budsjettimpulsen i 2016-budsjettet på i underkant av 0,6 prosent, det vil si omtrent som for 2015-budsjettet. Norges Bank hadde antatt at budsjettimpulsen for 2016 ville være på 0,3 prosent, som har vært gjennomsnittet siden handlingsregelen ble gjennomført.

- Pengebruken regjeringen foreslår er altså noe høyere enn Norges Banks antakelse. Vi tror imidlertid ikke dette vil hindre Norges Bank fra å kutte renta videre. Vår antakelse er som tidligere nevnt at Norges Bank vil kutte renta til 0,5 prosent i mars neste år, avslutter Due-Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag