- Forsvarsledelsen i panikk

Foto: Lars Magne Hovtun (Scanpix)

Lederen i Norges Offisersforbund Peter A. Moe er svært kritisk til forsvarsminister Sverre Diesens (bildet) håndtering av Program Golf.

17.01.06 07:38

Moe reagerer sterkt på innholdet i det fortrolige brevet Diesen sendte til Forsvarsdepartementet 17. oktober i fjor om der han går tungt inn for å skrinlegge planene til millionprogrammet Golf.

I brevet TV 2 Nettavisen avslørte mandag, kom Diesen med en rekke tiltak han ville ha iverksatt umiddelbart - blant annet å frata ledelsen i Program Golf alle fullmakter.

- Det er en panikkhandling som overhodet ikke samsvarer med en nøktern og riktig vurdering av hvordan man bør håndtere dette, refser lederen i offisersforbundet.

Moe oppfordrer nå forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på det sterkeste til å lytte til ledelsen i Golf, som i realiteten er satt under administrasjon av Diesen.

- Jeg må si rett ut at dette er en måte å jobbe på som ikke er tilrådelig. Det er helt nødvendig at politisk ledelse i departementet tar en grundig gjennomgang av Golf med programledelsen, sier Moe.

- Tragisk
Gjennomføringen av Golf skulle gi Forsvaret full styring på økonomi, personell og materiell, men er ifølge Moe blitt et «rent helvete».

Nå må Forsvaret få på plass et helhetlig datasystem, og ikke bygge videre på gjenbruk av gamle it-systemer, krever lederen av offisersforbundet.

- Det er tragisk hvis man nå velger å stanse gjennomføringen av planene til Golf. Vi er kommet så langt i Golf at det kun er en kraftfull gjennomføring av hele prosjektet som er forsvarlig. Forsvarsledelsens råd om skrinlegging og satsing på noe annet vil jeg advare sterkt imot, sier Moe.

Offisersforbundets leder mener grunnlaget Diesen har fattet sin beslutning på er for svakt, og hevder at en delt løsning vil medføre uoversiktlige problemer og kostnader.

- Hvis man ikke har is i magen nå blir det tyngre å gjennomføre det, og mer kostnadskrevende å drive Forsvaret.

Haster
Moe mener det nå haster med å ta den endelige beslutningen om Program Golfs videre skjebne, og oppfordrer statsråden til å fatte en beslutning raskt.

- Jeg håper på rask beslutning fra Strøm-Erichsen, sier Moe til TV 2 Nettavisen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har kalt inn til et stort møte om Program Golf på sitt kontor tirsdag morgen. Hva som konkret står på agendaen og hvem som skal delta på møtet, ønsker ikke Forsvarsdepartementet å opplyse om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.