*Nettavisen* Økonomi.

- Fotballspillere tjener altfor mye

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Det mener fotballpresident. Og storklubbene diskuterer lønnstak og maksgrense på overgangssummer.

25.01.09 15:29

Europeiske toppklubber i fotball skal i kompaniskap med Uefa ha begynt deliberative samtaler om en eventuell begrensning av overgangssummer eller lønninger i europeisk fotball.

NA24 - din næringslivsavis

- Samtalene er bare i en startfase, men det er vårt syn at ikke klubbene kan overleve en slik situasjon over tid. Temaet skal diskuteres på ECAs generalforsamling neste måned, sier en representant for European Club Association (ECA), som representerer de ledene klubbene på kontinentet og inkluderer Manchester United, Real Madrid og Milan, til The Guardian.

- Kan fort bli vilkårlig
I dag er det slik at det finnes klubber som bruker over 100 prosent av inntektene på lønnskostnader. ECA skal ha foreslått at klubbene burde ha tillatelse til å bruke kun 51 prosent av deres inntekter på overganger og lønninger.

- Jeg må si det høres merkelig lite ut, men en slik grense på lønninger er ikke utenkelig. Det har vært en diskusjon omkring dette temaet i flere år, men det har ikke ledet til noen konklusjoner. Litt av forklaringen er at en ikke har funnet noen løsning som ikke vil være for komplisert å kontrollere, sier president i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord, til NA24.

Han fortsetter:

- Det finnes mange veier utenom et slikt reglement, og kan fort bli vilkårlig. Men tankegodset og ideen deles av mange, og jeg har sans for tankegangen.

Kaka-bud kan forsvares
Temaet har blitt høyaktuelt i forbindelse med det rekordhøye budet på Milans Kaka. Manchester City skal ha fått avslått et bud på elleville 110 millioner euro, eller en knapp milliard norske kroner etter dagens kurs.

- Hinsides all fornuft, Kåfjord?

- Paradokset oppe i dette, er at disse grenseoverskridende summene gang på gang viser seg å gi dekning isolert sett. Jeg husker at en spiller i stjerneklassen gikk til Real Madrid til rekordsum i sin tid, men Real tok faktisk inn igjen summen på salg av utstyr og drakter i løpet av en drøy måned, sier fotballpresidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frykter indirekte effekter
Men det er likevel ikke slik at han mener slike grenseoverskridende overgangssummer er uproblematisk av den grunn. Han mener baksiden er at slike summer drar med seg grensene ellers i fotball-Europa, og peker på de indirekte effektene som skumle.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- For å ta det i norsk sammenheng, har en gang på gang sett eksempler på at klubbene gir en viktig spiller en lønning på 3-4 millioner eller hva enn som er en god spiller verdig om dagen. Det åpne systemet vi har i Norge - og mediene som selvfølgelig blåser opp slike summer - fører til at også andre spillere krever tilsvarende lønninger. Da har vi med en gang en indirekte effekt som ikke er heldig, mener han.

Et eksempel er kontrakten Erik Huseklepp fikk i Brann, der han fikk en årslønn på godt over tre millioner kroner. Det startet en lønnsbølge i Brann. Torstein Helstad, som på det tidspunktet spilte langt mer enn sin kollega, var av dem som da krevde høyere lønn, men endte med å dra til Le Mans i Frankrike.

- Norske fotballspillere tjener for mye
Kåfjord mener slik lønnspraksis også bidrar til å sette fart på nettopp overgangsmarkedet.

- Slik ubalanse innad i klubbene vil føre til misnøye, og at spillere ønsker seg bort. Dermed fyres det også oppunder i overgangsmarkedet, mener han.

- Tjener norske fotballspillere altfor mye?

- Ja!

Kåfjord er altså ikke i tvil om at det generelle lønnsnivået er for høyt også i Norge, og begrunner dette ved å se på fotballklubbenes bunnlinje, hvor nesten samtlige eliteserieklubber gikk i minus i 2008. Han forsvarer imidlertid at enkelte spillere må, og kan, lønnes høyt - akkurat som enkelte nøkkelpersoner i andre yrker.

Sponsorer faller fra
- Men jeg må berømme den utviklingen som skjer ute i klubbene om dagen. Jeg er rimelig trygg på at klubbene aldri har vært mer bevisste på problemstillingene om å drive forsvarlig. Det har aldri blitt satt i gang flere tiltak, de har skjønt alvoret, sier Kåfjord, og tilføyer:

- Men vi vil nok se røde tall også i 2009.

For finanskrisen har også ført til at flere små og mellomstore sponsorer faller fra, og Kåfjord er mest bekymret for de klubbene som har store sponsorkontrakter som forfaller i 2009.

- Adeccoligaklubber vil kanskje slite mest. Det er her denne delen av sponsorene veier tyngst i summen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag