NA24.no

(Privat)

- Før hadde folk æresfølelse

Sist oppdatert:
Nestleder i Frp mener offentlig ansatte mangler arbeidsglede.

Nestleder Ole Hovengen i Drammen Frp mener offentlige ansatte mangler arbeidsglede og refser velferdsstatens stønadsryss over friske og arbeidsføre.

Den frittalende nestlederen mener oljepengene er en sovepute og en hemsko for Norge.

Etter en artikkel i Nettavisen NA24 med tittelen «Dette kartet truer Norge» om nye oljefunn som kan senke oljeprisen, (og dermed true vår velferd), følte Hovengen behov for fortelle hva som egentlig truer Norge.

I kommentarfeltet under skrev Hovengen:

- Dysfunksjonell velferdsstat
«Når opplevde du sist noe positivt med Statens oljeinntekter? Neida, dette kartet truer ikke Norge. Det som kartet eventuelt truer, er den dysfunksjonelle «velferdsstaten», som er i ferd med å ta fullstendig knekken på arbeidslysten. Jo før Norge mister sin intravenøse illusjon av at landet går bra, dess før kan folk igjen oppleve ekte arbeidsglede og se seg selv i speilet», skrev Hovengen i kommentarfeltet.

Nettavisen ba Hovengen utdype sine synspunkter i en intervju.

Hovengen mener et av problemene med velferdsstaten er at folk som er friske og arbeidsføre mottar stønad og trygd.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Hadde æresfølelse
- For det andre evner den ikke å skille mellom reelt berettigede og andre. Så lenge Norge hadde en homogen befolkning, som «hadde opplevd hardere tider», eksisterte ikke dette problemet i særlig grad. Friske folk hadde æresfølelse og arbeidsglede. I dagens situasjon er mange av mottagerne av tjenestene friske og arbeidsføre, ikke bare de påtenkte syke og nødlidende. Staten evner ikke å skille ut de med reelle behov for støtte, og velferdsstaten blir altfor dyr å drive, pasifiserer friske mennesker og stopper rehabilitering, sier Hovengen.

Videre mener nestlederen i Drammen Frp at folk har mistet arbeidsgleden - særlig i offentlig sektor.

Hovengen mener arbeidslyst forutsetter at jobben oppleves interessant, føles nyttig, og gir lønn man kan være fornøyd med. Det ene kan til en viss grad oppveie for det andre, mener han.

- Bryter ned arbeidsgleden
- Jeg er overbevist om at at dagens «velferdsstat» bryter ned alt dette, og spesielt i det offentlige. Enten man er parkometervakt, lærer eller onkolog. Istedenfor iver og glede, føler folk samvittigheten gnage fordi man tviler på den reelle nytten av hva man gjør. Man føler avmakt fordi man ikke kan få gjort jobben på en best mulig måte. Man jager etter såkalte «lønnsoppgjør» hvor resultatet for de fleste er et nullspill. Dette er «smittsomt», og folk spør seg om hva som er vitsen

Hvordan underbygger du påstanden om at folk i Norge ikke følger ekte arbeidsglede?

LES OGSÅ:Er Frp spedalske?

- Heldigvis føler mange arbeidsglede, spesielt i privat sektor, men jeg er sikker på at det er færre og færre. Du selv, journalist i en spenstig nettavis, føler sikkert ekte iver og arbeidsglede. Men gjør hun det, legen på regionssykehuset som bokstavelig talt daglig må velge mellom hvem som hun skal la dø? Eller læreren som alene har ansvaret for 28 elever i klasserummet, hvorav fem av elevene egentlig har behov for 1-1 oppfølgning?

- Hva er det viktigste tiltaket for at folk skal få arbeidsgleden tilbake?

- En sterkest mulig kombinasjon av elementene i mixen som jeg nevnte ovenfor, kombinert med en opplevelse av reelle krav fra omverdenen om hva som etterspørres, sier Hovengen.

- Ikke merket det ennå
Hovengen mener Norge lenge har kunnet flyte på at vi har store naturressurser fordelt på en liten og homogen befolkning. Dette er i ferd med å endre seg, men vi har bare ikke fått full føling med det nye Norge ennå. For eksempel er anlegg og infrastruktur utsatt for en slitasje, som Norge aldri har opplevd maken til, mener Hovengen.

Vedlikeholdsetterslepet er enormt på nær sagt all offentlig eiendom: Veier, broer, jernbane, badeanlegg, sykehus, tunneler, kommunikasjon, ifølge Hovengen

Isolert sett er det noe positivt i absolutt alt, også statens oljeinntekter, mener Hovengen. Men totalt sett mener Drammens-poitikeren at oljeinntektene er mer til skade enn til gavn.

- Mest negatvt
- For eksempel tror jeg at de akkurat nå representerer forskjellen på en moderat økonomisk optimisme i Norge, og pessimismen som råder i mange andre europeiske land. Men på godt og ondt, og mest ondt. Vår optimisme er mer basert på psykologi enn realiteter og representerer en sovepute, som forsinker og kanskje forverrer den forestående uunngåelige omstillingen, sier han.

- Det virker som om du mener det ikke er noe positivt med Statens Oljeinntekter. Er ikke det en underlig holdning hos en som representerer et politisk parti der nettopp de høye oljeinntektene gjør det mulig å gå ut til folk å love både lavere skatter og avgifter, og bruk av enda mer penger over statsbudsjettet?

Luksusfellen
- Jeg ser ikke noe underlig i at Frp går inn for at landet skal sitte igjen med noe varig, håndfast og nyttig fra oljeinntektene, istedenfor å smuldre i unødvendig forbruk. Det er rart at alle later til å ta dette poenget når de ser på Teenage Boss og Luksusfellen, men ikke får med seg at det samme gjelder for landet Norge.

- Det er ikke oljeinntektene som gjør at Frp lover lavere skatter og avgifter. Det er troen på enkeltmenneskene og at frihet er det som gir den beste ressursutnyttelsen og får det beste ut av folk, sier Hovengen.

Hovengen blir i kommentarfeltet spurt om hans arbeidslyst er dysfunskjonell, siden han kommenterer Nettavisen-artikler i arbeidstiden. Hovengen svarer:

«Enn så lenge står det meg fritt å arbeide når jeg vil, (..) Jeg tror valget i 2013 er en korsvei. Velger vi feil da, kan tvangsarbeide være èn av flere mindre lyse fremtidsutsikter».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere