*Nettavisen* Økonomi.

- Fredly er en «skatterømling»

Foto: Lars Brock Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

- Han stikker fra skatteregningen til fellesskapet.

14.08.13 15:49

Utviklingsminister Heikki Holmås slår kraftig tilbake mot investor og milliardær Arne Fredly, som han karakteriserer som «helt klart som en skatterømling».

- Fredly understreker jo at grunnen til at han flyttet utenlands, var for å unngå å betale skatt. Sånn sett er han helt klart en skatterømling, sier Holmås til Nettavisen NA24.

- En skatteflyktning med andre ord?

- Jeg kjenner mange flyktninger, det er personer som flykter fra diktatur. Fredly er en rømling, fordi han stikker av fra skatteregningen til fellesskapet. Derfor er det feil å bruke ordet flyktning, sier Holmås.

Arne Fredly kunne fortelle Nettavisen NA24 mandag, at han årlig har betalt mellom 20 til 50 millioner kroner til den norske statskassen, etter at han emigrerte i 2000.

LES HER: Fredly betaler 20 til 50 millioner til statskassen årlig

LES HER: - Man må undres over om statsråden lider av nedsatt vurderingsevne

Før han flyttet var han en av Norges best betalte aksjemeklere gjennom sitt eierskap i meglerhuset ABG Sundal Collier. I den perioden la han igjen rundt 200 millioner kroner til det norske fellesskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NTB Scanpix)

- Skal vi bruke Arne Fredlys resonnement, at siden hans selskaper betaler skatter og avgifter, så har han bidratt, så blir det helt feil. Jeg har ennå til gode å høre fra ansatte i en industribedrift, at de bruker som argument, at siden bedriften de jobber i betaler skatt, så skal de slippe, sier Holmås.

Jagland og Gro betaler null skatt

- Så du sammenligner eierskap med det å være ansatt?

- Dette er elementær lære på økonomistudiet at du trenger både arbeid og kapital for at en bedrift skal fungere. Poenget er at alle må bidra, sier Holmås.

- Men han betaler en god del kildeskatt?

- Det har jeg notert meg, sier Holmås.

- Fredly lurer på hvorfor ikke Heikki kritiserer Thorbjørn Jagland og Gro Harlem Brundtland, som begge betaler nesten null i skatt, verken til Norge, eller der de bor?

- Jeg er kritisk til alle som bevisst flytter fra Norge for å unndra skatt. Meg bekjent så er ikke det tilfellet for personene Arne Fredly nevner. De har flyttet til utlandet fordi de har fått en internasjonal jobb, sier Holmås.

- Skatteparadiser er en trussel mot velferdsstaten

Holmås er mest opptatt av kampen mot skatteparadiser.

- Skatteparadiser er en trussel mot velferdsstaten, sier Holmås.

- Skatteparadisene har i alle år muliggjort at fattige land er blitt ranet for mange skatteinntekter, noe vi også ser er et økende problem i rike land, fortsetter Holmås.

Han mener flere store internasjonale selskaper er med på «å gjemme bort» store overskudd gjennom internfakturering.

- Selskaper betaler høye lisenser ut av landet for å bruke en merkevare og overskuddet nasjonalt blir på den måten kraftig redusert, sier Holmås.

- Starbucks i Storbritannia betalte hele overskuddet sitt i royalties til skatteparadis blant annet, fortsetter Holmås.

Også Jens Stoltenberg mener skatteparadisene undergraver velferdsstaten. Til Nettavisen NA24 kunne han forklare i vår i detalj hvordan store internasjonale konsern «lurte» seg unna skatten.

LES HER: - Slik lures Norge for milliarder

Han opplyser at regjeringen jobber knallhardt mot skatteparadiser.

- Vi jobber internasjonalt med automatisk skatteutveksling som standard. USA har gått foran, og nå prøver vi å få til de samme standardene i Europa, sier Holmås.

- Vi ønsker å få på plass egen land for land rapportering, for å sikre at inntekter blir synliggjort, fortsetter ministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jens Stoltenberg, Ap Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Stikkordet er mer åpenhet, noe også Arne Fredly mener er viktig. I skatteparadiser er det en forutsetning for hemmelighold som dermed muliggjør korrupsjon.

- Å få knekt skatteparadisene, er et avgjørende redskap mot organisert kriminalitet som våpenhandel, menneskehandel og narkotikahandel, sier Holmås.

Tirsdag var Holmås hos skatt Vest i Bergen for å diskutere hva politiske myndigheter kan gjøre for å bekjempe skatteparadis.

- Skatt Vest har flere store saker der skatteparadiser brukes til å unndra skatt gjennom internprisinger i selskaper. De har flere store saker i milliardklassen, avslutter Holmås.

Her følger Arne Fredlys svar på utviklingsminister Heikki Holmås sine påstander:

Når Holmås «frikjenner» Jagland og Brundtland med begrunnelsen «internasjonale toppjobber», så opphøyer han seg selv til et slags skattemoralpoliti som går rundt og stempler utflyttede nordmenns motiver.

Politiske meningsfeller av Holmås får automatisk et godkjent-stempel, mens alle andre må dokumentere «aktverdige» grunner for å unngå rømling-stempelet hans. Snakk om å overvurdere sin egen rolle som politiker!

Men Holmås burde kanskje være litt mer ydmyk hvis temaet skal være god eller dårlig moral. Noen av oss husker fremdeles at hans egen partileder måtte gå av som statsråd etter korrupsjonslignende aktiviteter. Man skulle kanskje tro at Holmås, med sin høye moral, hadde nulltoleranse for slik misbruk av fellesskapets penger. I stedet sa partifellene i SV at Lysbakken hadde kommet styrket ut av saken.

Jeg har aldri sagt at skatt er den eneste grunnen til at jeg bor i Monaco. Tvert imot finnes det en lang rekke grunner til dette. Monaco er et utrolig spennende land hvor det skjer mye året rundt, både innen kultur, idrett og finans. Landet har dessuten et behagelig klima, og barna får trygge oppvekstvilkår, god skolegang og anledning til å lære seg fire språk.

Monaco er ikke et mistrøstig land hvor man som nordmann «holder ut» for å slippe personskatt. Det skjer så mye her - og man møter så mange interessante mennesker - at jeg knapt kan tenke meg et mer inspirerende og spennende sted i hele verden. Jeg hadde bestemt for meg å flytte ut uansett, og for meg var Monaco det beste landet å gjøre jobben min fra.

Bortsett fra at Holmås ganske tydelig sier at han liker noen folk bedre enn andre, er det vanskelig å forstå hva han egentlig mener. Er det for eksempel slik at han vil pålegge alle nordmenn bosatt i utlandet å betale inntektsskatt til Norge? I så fall må jo det være et klart varsel om en ny skattepolitikk fra den rødgrønne regjeringen. Er dette avklart og diskutert innad i regjeringen?

Eller er det muligens slik at han bare er ute etter de nordmennene som flytter til land med lavere skatt enn Norge, mens de som bosetter i land med like høyt skattetrykk automatisk får et godkjentstempel fra Holmås?

Det er jo helt fair å mene at landet trenger nye skatteregler, men i så fall bør han jo som statsråd jobbe for dette. Dette er typisk SV-retorikk som alle er lei av. Mye prat, ingen handling.

Dersom det er slik at Holmås sover dårlig om natten fordi det finnes land med lavere skattetrykk enn Norge, så har han altså hatt åtte år med regjeringsmakt på seg til å gjøre noe med saken. Han kunne for eksempel konfrontert England, som er en av Norges nærmeste allierte, med at landet tilbyr skattefritak til alle utlendinger, en ordning som for øvrig ble innført av sosialisten Tony Blair.

Hvorfor skal Monaco presses til å innføre inntektsskatt, når landets samlede inntekter (blant annet selskapsskatt, eiendomsskatt, moms og andre avgifter) er tilstrekkelige til å dekke de offentlige utgiftene? Burde ikke Holmås være mer opptatt av at England, som sliter med store underskudd, tilbyr nullskatt til alle utlendinger?

Som nordmann bosatt i utlandet de siste 13 årene, har jeg ingen krav på ytelser fra det norske velferdssystemet - uten at jeg noen gang har klaget over dette. Likevel betaler jeg altså mellom 20 og 50 millioner kroner i direkte og indirekte skatter og avgifter hvert år. På toppen av dette bidro jeg med rundt 200 millioner i ulike skatter til statskassen før jeg meldte flytting.

Sett i lys av hva jeg samlet bidrar - og har bidratt - med til det norske fellesskapet uten å bo i landet, så er Holmås i overkant frekk når han hevder at jeg stikker av fra skatteregningen til fellesskapet. Påstanden er faktisk så drøy at man nesten må undres over om statsråden lider av nedsatt vurderingsevne.

Holmås og jeg kan jo legge fram våre samlede bidrag til statskassen de siste 20 årene, så får andre vurdere hvem av oss som bidrar mest til fellesskapet.

For øvrig er jeg enig i alt statsråden sier om behovet for økt innsyn i såkalte skatteparadis. Jeg håper SV-statsråden lykkes i kampen mot våpenhandel, menneskehandel og narkotikahandel, men jeg stusser over at han trekker inn dette i en diskusjon om valgkampstøtte til Høyre. En slik hentydning er i drøyeste laget, selv for en desperat politiker som snart risikerer å stå på gaten uten fast jobb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.