NA24.no

- Fredriksens laks er giftig

Sist oppdatert:
Amerikansk miljøvern er i Norge for å presse Fjord og lakseoppdretter John Fredriksen til å slutte å forurense.

Under Fjords generalforsamling torsdag tok miljøorganisasjonen National Environmental Trust ordet for å overtale selskapet til å benytte en ny og mindre forurensende oppdrettsmetode. De hevder metoden både er lønnsom og skal stoppe alle helsefarene bundet med oppdrettslaks.

Miljøaktivistene har blitt aksjonærer i de børsnoterte oppdrettsselskapene Pan Fish, Fjord Seafood og Cermaq - kun for å kunne fremme sitt budskap under generalforsamlingene.

- Laks er livsfarlig
Før jul i fjor advarte organisasjonens Pure Salmon Campaigne gravide mot å spise oppdrettslaks, og hevdet den er kreftfremkallende. De helsides annonsene i amerikanske aviser gjorde dem kjent på alvor.

Under Fjords generalforsamling fortalte talsmann Bartlett Naylor om helsefarene med norsk og internasjonal oppdrettslaks. Naylor mener laksen er forurenset og inneholder både kunstig farge, skadelige kjemikalier og kreftfremkallende stoffer.

Rensende fiskekonteiner
Organisasjonen foreslår en helt ny og revolusjonerende oppdrettsmetode. Den vil blant annet få slutt på den omfattende bruken av medisiner, millionene av oppdrettsfisk som rømmer og blandes med vill-laks, og det forurensede fiskefôret. I tillegg vil de innføre et rensesystem i innhegnede fiskekonteinere.

Det vil også gjøre underverker for smaken.

- Investeringene vil koste i startfasen, men vi har tro på at det vil lønne seg i lengden. Blant annet rømmer 3 millioner oppdrettslaks årlig - med det nye systemet blir tallet null, forteller Bartlett Naylor.

Fredriksen snart verdens største
Fredriksens Pan Fish eier nå 67 prosent av aksjene i Fjord Seafood. Dette skjedde etter at de kjøpte over 3,26 millioner aksjer i selskapet onsdag.

Om den nye Pan Fish blir en realitet blir Fredriksen verdens aller største lakseoppdretter. Det nye selskapet vil da bestå av Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest.

31. mai har Fredriksen-eide Pan Fish generalforsamling i Stavanger. Også der skal National Environmental Trust prøve å overtale Fredriksen til å benytte mer humane oppdrettsmetoder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere