*Nettavisen* Økonomi.

- Friheten er ikke gratis

USAs president Barack Obama. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

Obama ber Europa bruke penger på forsvar.

Russerne står alene i Ukraina-konflikten og tar feil om de tror de kan splitte europeisk og amerikansk samhold, var budskapet fra Barack Obama onsdag på hans første besøk i Brussel som amerikansk president.

– Verden er sikrere og mer framgangsrik når vi står sammen, sa Obama.

– Samarbeidet mellom landene våre er uten sidestykke, fremholdt EU-president Herman Van Rompuy.

Obama kom ifølge The Guardian til Brussel tirsdag kveld, og følget hans består av 900 personer, 45 kjøretøyer og tre fly transportfly. Obama skulle tilbringe under ett døgn i EU-hovedstaden.

Etter bare et par timer i Unionens hovedkvarter og til forsikringer fra EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso om at USA kan regne EU som sin beste venn, satte Obama kursen for et møte med NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.

Frihet koster

Også der sto Ukraina og presset spørsmålet om sikkerhet i Europa til sentrum av samtalene. Den amerikanske presidenten bekymrer seg for fallende europeiske forsvarsinvesteringer i en allianse der USA allerede bærer brorparten av utgiftene.

– Felles forsvar betyr at alle bidrar. Jeg har vært litt bekymret for fallende pengebruk i noen europeiske land, sier Obama og fremholder at det har vært forståelig i en presset økonomisk situasjon.

– Situasjonen i Ukraina minner oss på at friheten vår ikke er gratis. Vi må være villige betale for å sørge for at vi har en troverdig NATO-styrke. Det kan ikke bare være en amerikansk øvelse, sier han.

Obama understreker samtidig at verken Ukraina eller Georgia er på vei mot noe medlemskap i NATO for øyeblikket.

Russland alene

– Russland står helt alene, sier Obama om Ukraina-krisen.

– Hvis noen trodde verden ikke ville bry seg, at Europa og USA ikke står samlet, tok de grundig feil, sier han.

Sammen med Van Rompuy og Barroso understreker USA at Russland står foran nye sanksjoner om russerne beveger seg videre inn i Ukraina fra Krim-halvøya.

– Om Russland tar ytterligere steg for å destabilisere situasjonen i Ukraina, vil det ha vidtrekkende konsekvenser for EUs og USAs forhold til Russland på flere økonomiske området, heter det i en rund formulering i slutterklæringen fra onsdagens toppmøte.

Frihandel

EU og USA diskuterer ifølge Reuters mulige straffetiltak mot russisk energisektor, men det skjer i vissheten om at europeiske land selv vil bli skadelidende.

Der kommer viktige forhandlinger om frihandelsforhandlinger mellom USA og EU inn. Partene har satt i gang et omfattende arbeid med å fjerne tollmurer og samkjøre produktstandarder og prosedyrer, og et tettere energisamarbeid kan bli aktuelt.

En avtale vil gjøre amerikansk gasseksport til Europa lettere, sier Obama og oppfordrer Europa til også å se på egne energiressurser. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag