NA24.no

- Frp kommer til å tape asylpolitikken

Frps Christian Tyring-Gjedde er på krigsstien når det gjelder en streng asylpolitikk for Norge fremover.
Frps Christian Tyring-Gjedde er på krigsstien når det gjelder en streng asylpolitikk for Norge fremover. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Professor er ikke i tvil.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU har klare meninger om det som mandag er en het potet: Utformingen av Norges fremtidige asylpolitikk.

Mandag møtes regjeringspartene, KrF og Venstre for å diskutere konkretiseringen av det som ble nedfelt i regjeringsplattformen på Sundvollen.

Les også: Venstre og  KrF håper på enighet mandag

- Korttenkt av Tybring-Gjedde
- Christian Tybring-Gjeddes ide om at det bare er å banke ned småpartiene Venstre og KrF – er veldig korttenkt, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Stortingspolitiker Tybring-Gjedde nærmest klubber ned «minipartiene» KrF og Venstre - og stiller knallharde krav, deriblant:

  • Færre får opphold
  • Det etableres lukkede asylmottak.
  • De som får avslag sendes raskt ut.
  • 24-årsgrense for familiegjenforening.


- Høyre og KrF kommer til å bestemme
Professor Todal Jenssen mener løsningen blir definert av to andre partier:

- Jeg tror de som er mest enige, er KrF og Høyre. De kommer til å definere hvor det kompromisset må ligge. Frp er altfor ekstremt som ytterfløysparti.

Todal Jenssen mener Tybring-Gjedde i beste fall driver med «ønsketenking».

- Risikerer ikke at KrF og Venstre sier stopp
- Høyre vil gi Frp noe, slik at de opplever det endelige kompromisset som å ha fått gjennomslag for noe. Men -Høyre vil ikke risikere at KrF og V skal si opp avtalen mellom de fire. Det er kanskje noe Tybring-Gjedde håper på, men det er helt urealistisk, sier Todal Jenssen.

- Hva vurderer du er agendaen til Tybring-Gjedde?

- Det han gjør, er å snakke til menigheten. Han er der for å si at «Dette mener Frp fortsatt ...». Men kompromisset kommer til å ligge langt unna det han ønsker, tror Todal Jenssen.

Les også Stavrums blogg: På ferie i landet de flykter fra

Lukkede mottak - definisjon
- Hvordan vurderer du kravene han fremsetter?

- 24 års aldersgrense for familiegjenforening vurderer jeg som helt umulig, likedan skal han få slite med «lukkede mottak», hvis han med det, ser for seg interneringsleire for alle som har fått avslag, sier Todal Jenssen.

- Men Høyre og Frp er enige om lukkede mottak i sin felles regjeringsplattform fra Sundvollen?

- Ja, men dette handler om hvorvidt vi skal ha noe som ligner interneringsleire i Norge. I dag har vi institusjoner som i praksis er «fengselslignende» og brukes for dem som er dømt - og skal returneres. Skal dette gjelde for alle som venter på retur? Jeg tror realitetene i Norge i dag er at vi fører en streng asylpolitikk, slik at man ikke har så mye i forhold til å bevare rettsstaten og ivareta menneskerettighetene, sier Todal Jenssen.

- Jeg mistenker at Frp vil få noen klapp på skulderen når det gjelder rask hjemsendelse, sier professor Anders Todal Jenssen.


- Klapp på skulderen
- Hva kan Frp håpe på å få gjennomslag for?

- Jeg mistenker at de vil få noen klapp på skulderen når det gjelder rask hjemsendelse, slik at Tybring-Gjedde vil kunen si at «Når det kommer til stykke, har justisminister Anundsen levert mye god politikk», resonnerer professoren.

- Hvilken rolle vurderer du at Tybring-Gjedde har for Frp i dag?

- Han prøver å ta mye av rollen til nestleder Per Sandberg - og målbære den populistiske fløyen i partiet. Sånn sett spiller han en viktig rolle. Men - det spørs om de andre som representerer regjeringsfløyen i partiet, er inneforstått med dette.

- Kan være heorisk å tape en «god» sak
Todal Jenssen vurderer Frps «dobbelkommunikasjon» slik:

- Frp taler med to tunger: Spørsmålet blir om det går det an å vinne frem, både i opposisjon og i posisjon. Hvor gjennomtenkt er dette? Hvis partiet samlet sett er konsolidert, skjønner eksempelvis Anundsen hva dette handler om: at det ropes og skrikes i Stortinget – og at det er en god ide. Hvis ikke, skapes det ytterligere spenninger i partiet, tror han.

Foreløpig mener han Frp ligger godt an:

- Frp er i samme dilemma som SV, men de løser det ulikt, og har så langt lyktes ganske bra for Frp. I asylsaken er det ikke sikkert dette blir noe tap for Frp: Det kan være noe heroisk med å tape en «god» sak, avslutter Todal Jenssen.

Du kan lese mer om regjeringsplattformen her.

Professor Frank Aarebrot sier slagene nå står om hvordan parolene skal bli til realpolitikk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix


- Det gjør ham nervøs
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) har følgende syn på saken:

- Hovedpunktene til Tybring-Gjedde er allerede nedfelt i regjeringsplattformen. Det som gjør ham nervøs, er ale underpunktene: Hvordan vil dette bli realisert? Det er det de forhandler om i dag, sier Aarebrot til Nettavisen - og legger til at:

- For Frp gjelder det å ikke fremstå som mer liberale enn de rødgrønne, mens det motsatte gjelder for Venstres del.

Tybring-Gjedde: - Norge står i fare for å tape
Slik svarer Tybring-Gjedde på Todal Jenssens argumentasjon:

- Kommentarene fra Todal Jenssen er så forutsigbare at de ikke fortjener annet enn et stort gjesp. Professoren burde heller ta jobben sin på alvor og bekymre seg for utviklingen i landet. Det er Norge som står i fare for å tape, jeg er uinteressant i denne sammenheng, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere