*Nettavisen* Økonomi.

- Frykten dominerte februar

Oslo Børs ble reddet av oljeprisen i forrige måned.

02.03.09 14:50

Oslo Børs klarte seg bra i februar sammenlignet med flere børser internasjonalt.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser månedsstatistikken fra børsen.

Falt mindre enn internasjonale børser
Status for februar viser at hovedindeksen på Oslo Børs falt 5 prosent, mens indeksen over de 25 mest omsatte aksjene, OBX-indeksen, falt 4,8 prosent.

Til sammenligning falt amerikanske Dow Jones og tyske DAX mer enn i 10 prosent i samme periode. At det ikke gikk langt verre enn det gjorde på Oslo Børs forklares med at oljeprisen holdt seg stabil.

- Frykten for at den økonomiske nedturen blir mer langvarig enn antatt, og påfølgende redsel for nye tap og nedskrivninger i selskapene har imidlertid dominert bildet, skriver pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Større problemer enn forventet
Rapporteringssesongen for fjerde kvartal ble avsluttet før helgen, og i det de fleste selskapene har levert resultater for fjorårets siste kvartal, viser fasiten at mange selskaper har fått et alvorlig tilbakeslag i sine resultater samtidig som flere opplever store finansielle utfordringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette var neppe noen stor overraskelse, men flere selskaper har sett seg nødt til å foreta nedskrivning av verdier i en størrelsesorden som de færreste har forutsett. I kombinasjon med stadig mer utålmodige investorer, som venter på at ulike tiltak fra myndigheter verden over skal begynne å virke, har overraskende store underskudd og tap blant selskapene sendt flere av verdens børser ned mot bunnivåer, skriver Oslo Børs.

HTML EMBED

Fryktelig måned for Golden Ocean Group
For John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean er ikke februar lystig lesning. Selskapet har tidligere gitt et klart signal om at de trenger å styrke egenkapitalen. Misligholdte avtaler og kunder i store betalingsproblemer har gjort at de ikke får inn de pengene de hadde regnet med. Det har medført at kontantkassen er i ferd med å tømmes.

Les mer: Fredriksen-rederi snart tom for penger og Tror Fredriksen-selskap kan gå konkurs

- Finansielle problemer vil alltid bekymre investorene. Men i dagens marked, der risikokapitalen ikke akkurat sitter løst, blir investorene rett og slett redde for at enkelte selskaper skal gå konkurs på grunn av manglende finansiering, skriver Olsen.

Golden Ocean Groups verdi ble nesten halvert den dagen selskapet la frem tall, og ble redusert med 59 prosent i løpet av februar.

Bedre for finansaksjene
På den positive siden trekker børsens pressetalsmann frem at norske finansaksjer klart seg bedre enn tilsvarende i en del andre markeder. Storebrand blant vinnerne i februar med en kursoppgang på 24 prosent. Dnb Nor avsluttet måneden sterkt og steg cirka 9 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljepris på vent
Det var små endringer i oljeprisen måneden sett under ett.

- Oljemarkedet er svært konjunktursensitivt, og har lenge svingt i takt med tro og håp knyttet til den fremtidige økonomiske situasjonen internasjonalt. Forventninger til fremtidig etterspørsel har lenge dominert oljeprisutviklingen og bidratt til at oljeprisen det meste av måneden har holdt seg på nivåer ned mot 40 dollar per fat. Dermed ble det også små bevegelser for de fleste oljerelaterte aksjene, skriver pressetalsmann Tor Arne Olsen.

StatoilHydro, som er den viktigste aksjen knyttet til børsens utvikling, falt 1,4 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

5,1 milliarder i snitt
Aktiviteten i aksjemarkedet har vært relativt stabil de siste månedene, og i februar ble det omsatt for 5,1 milliarder kroner i snitt per dag. Også antall handler er stabilt, og i februar ble det i snitt gjennomført 58.800 handler daglig.

Nettmeglere på topp
Statistikken viser at Nordnet toppet meglerstatistikken også i februar, etterfulgt av SEB Enskilda og Dnb Nor.

Her er de 10 største meglerhusene:

- Nordnet
- SEB Enskilda
- DnB Nor
- Svenska Handelsbanken
- ABG Sundal Collier
- Morgan Stanley
- Deutsche Bank
- Netfonds
- Arctic Securities
- Carnegie

Dette var de mest omsatte aksjene i februar:

- StatoilHydro (23,6 mrd.)
- Yara (15,7 mrd.)
- REC (7 mrd.)
- Telenor (6,5 mrd.)
- Seadrill (5,7 mrd.)
- Norsk Hydro (4,2 mrd.)
- XACT Derivat Bull (3,9 mrd.)
- Dnb Nor (3,6 mrd.)
- XACT Derivat Bear (3,4 mrd.)
- Orkla (3,1 mrd)

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.