NA24.no

- Frykten er investorens beste venn

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Investorlegenden Warren Buffett tjener rått på finanskrisen.

Den amerikanske investorlegenden Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway leverte knallresultater i fjorårets tre siste måneder. Buffetts inntjening på investeringene i forsikrings-, drikkevarer og andre selskaper økte resultatet til 3,1 milliarder dollar i fjerde kvartal. Dette er godt over 117 millioner dollar, som var nettoresultatet året før.

Den kraftige økningen i resultatet kommer etter at Buffetts pengebinge har blitt kraftig redusert siden 2007. De tre siste kvartalene har det imidlertid gått bedre.

- Vi har puttet mye penger i arbeid de siste to årene. Det har vært en perfekt periode for investorer: Et klima med frykt er deres beste venn, skriver Buffett i sitt årlige brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway.

Tjent rått på finanskrisen
Buffett har altså utnyttet de siste årenes krise til å øke pengebingen. Han låner blant annet ut penger til en rekke finansselskaper til en ågerrente. En av dem, Goldman Sachs, betaler over 10 prosents rente til Berkshire.

Største investeringen til investorlegenden i de siste to årenes kaos var imidlertid kjøpet av jernbaneselskapet Burlington Northern Santa Fe for 27 milliarder dollar. Selskapet fortsetter å tappe kontantene til Buffett, og 8 milliarder dollar ble tappety av kontoen i siste kvartal.

Steget på derivater
De økende aksjekursene har løftet den bokførte verdien til selskapene til Buffett. Investoren selv følger nøye med på den bokførte verdien, og kan konstantere at den har økt med fire prosent siden 30. september, og er nå oppe i 131,1 milliarder dollar i selskapene hans.

Den bokførte verdien er en verdimåling av eiendelene minus lån og andre fordringer. Endringen den bokførte verdien står alltid i den første setningen til Buffetts årlige brev til aksjonærene i Berkshire.

Birkshire-aksjen har steget hele 52 prosent det siste året, på økningen i selskapets største investeringer og økningen i derivater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere