*Nettavisen* Økonomi.

- Frykter jeg blir hjemløs

En av de mest luksusbefengte menneskene jorden har sett kan miste alt.

04.03.08 20:51

Hans kongelige høyhet prins Jefri Bolkiah av Brunei sier til Wall Street Journal at han er redd for at han snart kan være hjemløst og konkurs.

NA24 - din næringslivsavis

Denne tirsdagen meldes det om at prinsen har mistet kontrollen over New York Palace Hotell, en 55-etasjes gigant av et luksushotell som tidligere het Helmsley Palace etter «ondskapens dronning».

Prinsen var en gang en av toppministerne i Brunei, og et medlem av den privilegerte kongefamilien. Han har vært minister for kultur, ungdom og sport, finansminister og styreformann for Brunei Investment Agency, BIA. På slutten av 90-tallet falt han imidlertid ut av sultanens gunst, etter påstått misbruk av midler i disse stillingene.

Hånda i statskassen
Prinsen ble beskyldt for å bruke rundt 14,8 milliarder dollar av landets penger på personlige investeringer, og ytterligere 13,8 milliarder dollar på ukjente formål.

Selv hevder prinsen at han gjorde en serie overføringer direkte til sultan Hassanal Bokiah, og at han gikk med på å ta skylden i 2000 for å spare storebroren fra offentlig ydmykelse over sin pengebruk. Det ledet til den antakelig største auksjonen verden noen gang har sett da rundt ti tusen gjenstander, alt fra helikoptre til gullbelagte dorullholdere, ble lagt ut for salg i Dubai.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utrolig luksus
Etter dette begynte han å gi tilbake en rekke eiendeler til staten, blant annet over 500 eiendommer, 2000 biler, fem båter, ni fly og 100 malerier, blant dem flere Picassoer.

Prinsen mener likevel han kun gikk med på dette på bakgrunn av en avtale om at han skulle få beholde en del eiendeler for å fortsette å ha det han vil kalle en «akseptabel levestandard».

Mister alt
For å kunne fortsette sitt luksusliv, skulle han få beholde en rekke hoteller, blant dem The New York Palace Hotel som han altså nå har måttet gi fra seg. BMI lot prinsen beholde disse frem til 2004, men da gjenopptok de kampen. Det hele endte i retten, siden han mente dette var mot den påståtte avtalen.

Rettssaken gikk i prinsens disfavør, og konkluderte med at avtalen ikke var gyldig, noe han ennå ikke har godtatt.

Så sent som i 2007 måtte han gi tilbake fem sjeldne diamanter vurdert til 200 millioner dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.