NA24.no

- Frykter maskiner vil utgjøre en trussel

Microsoft-gründer Bill Gates sier han er bekymret for at framtidens maskiner skal bli for smarte.
Microsoft-gründer Bill Gates sier han er bekymret for at framtidens maskiner skal bli for smarte. Foto: Tobias Schwarz (Afp)
Sist oppdatert:
Bill Gates advarer mot kunstig superintelligens.

Selveste Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft, advarer nå mot framtidens maskiner med kunstig intelligens, fordi de kan utgjøre en fare for menneskeheten om de blir for smarte.

- Jeg er blant dem som er bekymret for superintelligens. I begynnelsen vil maskinene gjøre masse jobber for oss, og ikke være superintelligente, sa Bill Gates i en nettmøte hos Reddit.

- Det burde være positivt om det håndteres riktig. Men noen få tiår senere, så vil (den kunstige) intelligensen være kraftig nok til at det blir en bekymring, sa Gates.

- Grunn til å være bekymret
Microsoft har investert enorme ressurser og penger i forsking rundt kunstig intelligens.

- Da jeg startet Microsoft, var jeg redd for å gå glipp av muligheten til å gjøre grunnleggende arbeid på det feltet, sa Gates.

- Jeg er enig med Elon Musk og noen andre når det gjelder dette, og skjønner ikke hvorfor noen ikke er bekymret, sa Gates.

Tesla-grunnlegger Elon Musk har også advart om at kunstig intelligens ikke må spinne ut av kontroll. Musk har investert millioner dollar på prosjekter som har til hensikt å forsikre om at kunstig intelligens forblir «vennlig og levedyktig», skriver Sky News.

Professor Stephen Hawking har tidligere uttrykt lignende bekymringer, og advart om at maskiner etterhvert kan overliste finansmarkedene og true menneskeheten.

- Langt på viddene
Anders Kofod-Petersen, som er professor ved NTNU og seniorforsker ved Telenor Research, forsker på kunstig intelligens.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i dette skrekkscenarioet om at maskiner skal spise opp mennesker. Det er litt sånn Terminator-tankegang. For det første så er ikke forskningen kommet dit ennå, sier Kofod-Petersen til Nettavisen.

- Men hvis vi skal være bekymret, så vil jeg heller være bekymret for hva folk vil kunne bruke denne teknologien til. Hvis du sier «kunstig intelligens» til Ola og Kari Nordmann, så vil man tenke på Terminator. Men det er ganske langt på viddene, sier Kofod-Petersen, som har en doktorgrad i kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens i dag er programvare som kan løse en masse problemer som maskiner tradisjonelt har vært dårlige til. Ofte kan en programvare løse problemene bedre enn mennesker kan.

Professor Anders Kofod-Petersen ved NTNU.

Autonome biler
Han trekker blant annet fram selvkjørende biler, eller autonome biler, og sier at kunstig intelligens kan føre biler bedre og sikrere enn mennesker kan, og at kunstig intelligens er raskere beslutningstagere i trafikken.

- Hvis alle biler hadde vært autonome og kjørt selv, så ville det vært færre trafikkulykker.

Men også her er det noe å frykte.

- Hvis du bruker samme teknologi og benytter den i en stridsvogn, så vil du få en stridsvogn som kjører rundt og skyter folk. Den vil sikkert være bedre til å føre stridsvognen enn det mennesker er, og det er et skremmende perspektiv, sier Kofod-Petersen.

- En ting som holder mennesker tilbake fra å krige i dag, er at mange unge mennesker i en nasjon vil dø. Men hvis du sender maskiner ut i krig, så er det bare fienden som dør, og det er «ok».

- Tenke som et menneske
- Brukes begrepet kunstig intelligens om flere ting, Kofod-Petersen?

- Som fagmann så er svaret ja. Kunstig intelligens er tanken om en eller annen maskin som kan tenke som et menneske. Det er den populære oppfatningen, men det er ikke den oppfatningen man har i fagmiljøet. Vi har forsøkt på dette, men får det ikke til, sier han.

- Vårt perspektiv på kunstig intelligens er at det finnes mange problemer i verden som ikke kan løses særlig godt med klassiske metoder. Kunstig intelligens kan finne en løsning på veldig kompliserte problemer.

Kombinasjoner i sjakk
Han trekker fram spillet sjakk som et område der kunstig intelligens kan bidra med å finne en «perfekt» løsning. Han sier at et menneske må bruke milliarder av år på å gjennomgå og vurdere absolutt alle mulighetene i sjakk. På dette feltet kan kunstig intelligens bidra med å jakte på den perfekte løsningen.

- Det finnes flere kombinasjoner i spillet sjakk enn partikler i universet, sier Kofod-Petersen.

War Games er en amerikansk sciencefiction- og dramafilm fra 1983 regissert av John Badham. Hovedrollen spilles av Matthew Broderick.

Negative konsekvenser
Kofod-Petersen har ingen tro på at smarte datamaskiner skal ta over hele verden og slavebinde menneskeheten.

- Jeg har ingen tro på at det vil komme en kjempeintelligent ting som synes mennesker er dumme.

- Aldri?

- Man skal aldri si aldri.

- Men man kan se noen uheldige situasjoner framover, som at en intelligent programvare tar en beslutning som du ikke hadde forutsett, og det kan få negative konsekvenser, sier Kofod-Petersen.

- Som i åttitallsfilmen War Games?

- Det er et utmerket eksempel.

- Kunstig intelligens kan oppføre seg uforutsigbart. Det er en del av det å være intelligent, sier Kofod-Petersen.

War Games er en film fra 1980-tallet som omhandler et kunstig, intelligent oppskytningssystem for USAs atomvåpen. Men den intelligente maskinen i filmen handler uforutsigbart, og ting bærer galt av sted.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere