- Ga seg selv skjult lønnstillegg

Stortinget i dag

Stortinget i dag Foto: Inge Wallumrød

Stortingsrepresentantene er ikke som andre. Ga seg selv årets andre lønnstillegg rett før jul.

23.12.11 21:32

1. mai i år fikk stortingsrepresentantene et lønnstillegg på 26.800 kroner. Syv måneder senere ga de seg selv enda et lønnstillegg på 26.730 kroner. Det betyr en lønnsvekst i kroner på mer enn tre ganger snittet i Norge. I prosent har politikerne på Stortinget økt lønna med 217 prosent mer enn for vanlige arbeidstakere.

Mens norske arbeidstakere i snitt har fått et lønnstillegg på 16.835 kroner (3,7 prosent) fra 2010 til 2011, har stortingspolitikerne altså økt sin egen lønn i samme tidsrom med 53.530 kroner (7,39) prosent (se tabell over til venstre og nederst i artikkelen).

Diett ble lønn
For litt over to uker siden, nærmere bestemt torsdag 8. desember, vedtok de folkevalgte på Stortinget å forhøye lønnen for andre gang. Deler av diettpengene, 26.730 kroner, ble omgjørt til lønn og en ny regel ble innført om at stortingsrepresentantene som bor mer enn 40 kilometer utenfor Oslo nå må skrive reiseregning for å opprettholde tidligere diettpenger. De nevnte representantene kan altså beholde sin diett på 62.300 kroner per år dersom de skriver reiseregning 330 dager per år og i tillegg nyte godt av lønnsforhøyelsen på 26.730 kroner. I pose og sekk med andre ord.

En annen konsekvens av at deler av tidligere diettpenger blir dekket med høyere lønn, er at pensjonen øker. Den ekstra pensjonen vil utgjøre 18.000 kroner i årlig ekstra pensjon for hver stortingsrepresentant.

Høyere lønn og kan få samme diett
Tidligere har stortingspolitikere som har sin faste bolig i Oslo mindre enn 40 kilometer fra Stortinget mottatt helårsdiett på 81 kroner per dag 330 dager i året - tilsvarende 26.730 kroner per år. Denne mister de nå. Men får altså plusset på lønna med samme beløp. Representantene som har folkeregistrert adresse i Oslo får altså i praksis samme lønn som før.

Representanter som har sin bolig mer enn 40 kilometer fra Stortinget har mottatt 189 kroner per dag i helårsdiett - tilsvarende 62.379 koner per år. De mister også den automatiske grunndietten på 26.730 kroner og får beløpet plusset på lønna. Men de opprettholder tilleggsdietten på 189 kroner dersom de kan dokumentere via reiseregnigner at de de oppholder seg i hovedstaden. Ergo får altså stortingsrepresentantene som bor mer enn 40 kilometer i både pose og sekk. De får lønnstillegget på 27.000 kroner, og beholder samme diett som før dersom de dokumenterer at de pendler 330 dager per år.

Foto: Aas, Erlend

- Et skjult lønnstillegg
Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) nøler ikke med å kalle hele opplegget for et skjult ekstra lønnstillegg. Han er den eneste av de seks medlemmene i presidentskapet, som behandlet saken i Stortinget, som stemte mot forslaget om å endre diettgotdgjørelsen.

- Når pengene går inn i lønna, så er det i realiteten et skjult lønnstillegg som fertallet i Stortinget bevilger seg selv, sa Chaudhry i et intervu med TV 2s politisk.no.

- Ga seg selv julegave
Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Kim O. Kantardjiev, reagerer på lønnsøkningen.

- I desember ga Stortinget seg selv årets julegave. De økte godtgjørelsen for stortingsrepresentanter for andre gang i år. Samtidig vedtok de utdanningsbudsjettet for 2012, skriver Kantardjiev i en epost til NA24.

Han sammenligner lønnsøkningen med det de samme stortingspolitikerne økte studiestøtten med.

- Mens de bevilget seg selv en økning på kr 52.900 kroner fra 2010 til 2011, økte de studiestøtten til studentene med 1.720 kroner for neste år. Studentene får beskjed fra Stortinget om at en kjøpekraftsvekst på 172 kroner i måneden er nok for å dekke basisutgifter til mat og tak over hodet, mens stortingsrepresentantene selv må ha 4408 kroner ekstra i måneden. Det er et misforhold mellom disse to vedtakene som politikerne ikke har noen grunn til å være stolte av, sier Kantardjiev.

Ifølge NSO har brutto vekst i studiefinansieringen siden 2002 vært 10,1 %, mens Stortinget i samme tidsrom har bevilget seg selv en lønnsvekst på 27,4 %.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.