NA24.no

- Gaddafi deler ut lommepenger til folket

Foto: STR (Reuters)
Sist oppdatert:
Muammar al-Gaddafi presses fra alle kanter. Nå deler han ut lommepenger til folket.

Den libyske lederen Muammar al-Gaddafi presses nå fra alle kanter. Verdensledere vurderer kraftige sanksjoner mot regimet, og Gaddafi-motstandere har tatt over kontrollen i flere libyske byer.

Samtidig er det flere betrodde medarbeidere som har hoppet av og sluttet seg til protestene.

- Gaddafi tilbyr penger
I en TV-melding på den statsstyrte TV-kanalen fredag tilbyr regimet å betale libyske familier 500 dinarer hver, melder Al Jazeera. Dette utgjør rundt 2200 kroner i dagens kurs.

I tillegg vil en rekke arbeidere motta lønnsforhøyelse, og det er varslet en økning i matsubsidier.

Flere verdensledere drøfter nå den spente situasjonen i Libya og vurderer ulike tiltak for å stanse blodbadet.

Varslet kraftige reaksjoner
Tyskland har allerede varslet kraftige reaksjoner mot landet.

- Dette handler ikke lenger om å sette tidsfrister. Det handler om å reagere nå. Derfor har jeg besluttet å forberede sanksjoner nå, sier den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle til tysk radio.

Tyskland vil blant annet fryse Gaddafi-familiens bankkonti og innføre reiseforbud.

FN-resolusjon
FNs sikkerhetsråd skal også samles fredag for å drøfte situasjonen. Frankrike og Storbritannia har utarbeidet et utkast til en FN-resolusjon hvor de krever at FN skal innføre en libysk våpenembargo og økonomiske sanksjoner, samt tiltale Gaddafi for forbrytelser mot menneskeheten i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), melder Reuters.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har også sluttet seg til gruppen som etterlyser sanksjoner.

Gaddafi har satt inn tungt skyts for å kvele opprøret mot ham. Regimet har angrepet demonstranter med bombefly, stridsvogner, artilleri og leiesoldater.

Likevel har Gaddafi-motstandere klart å ta kontrollen i flere byer, og forsøker nå å organisere seg mot regimet. Gaddafi har fortsatt kontroll på Tripoli, men det er ventet kraftige sammenstøt i hovedstaden de neste dagene.

Ifølge Al Jazeera pågår det samtaler mellom deserterte libyske ledere for å danne en politisk gruppe som skal styre landet.

Ren likvidering
Libya er så godt som hermetisk lukket, men det har lekket ut en rekke videoer fra blodbadet og opprøret. En video, som ble lastet opp på YouTube torsdag, viser det som trolig har vært en ren likvidering. Videoen viser døde mennesker som ligger på bakken med hendene fastbundet på ryggen.

Det er uklart om dette er sivile mennesker, og autentisiteten til videoen er ennå ikke verifisert. Ifølge noen estimater er minst 2000 mennesker blitt drept i Libya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere