NA24.no

- Gaddafi har sendt en beskjed til Kairo

Foto: MAHMUD TURKIA (Afp)
Sist oppdatert:
Høytstående tjenestemann fra Libya har landet i Kairo onsdag ettermiddag.

Tre av Muammar al-Gaddafis privatfly skal onsdag formiddag ha tatt av fra en militærflyplass i Tripoli. Karl Stango-Navarra, en journalist som har base på Malta, sier at de tre privatflyene hadde kurs mot tre forskjellige destinasjoner, melder den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

- Ett er angivelig på vei mot Wien, et annet skal angivelig være på vei til Aten i Hellas og det siste skal være på vei mot Kairo i Egypt, sier Stango-Navarra.

- Selvsagt så er det ingen som vet hvem som er om bord på disse flyene, sier han.

Hadde med beskjed fraGaddafi
Onsdag ettermiddag ble det imidlertid kjent at en høytstående tjenestemann var om bord i flyet som landet i Kairo, melder nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået melder at generalmajor Abdul-Rahman bin Ali al-Saiid al-Zawi, leder for logistikk og materiell i den libyske hæren, har med seg en beskjed fra Gaddafi til egyptiske myndigheter.

Det har ikke vært noe formell kontakt mellom Gaddafi og militærstyret i Egypt siden opptøyene brøt ut i Libya 15. februar.

- Diplomatiske autoritet
Ingen vet med sikkerhet hva de tre flygingene betyr. Men en teori er ifølge The Times at regimet forsøker å gjenopprette sin diplomatiske autoritet, etter at opposisjonsrådet kunngjorde tirsdag at de var den eneste autoriteten i Libya, og krevde en internasjonal anerkjennelse.

Tirsdag skal Gaddafi angivelig ha forsøkt å forhandle med opposisjonen om en avgang som kunne sikre ham og familien et sikkert leide ut av Libya.

En talsmann for Det libyske nasjonalrådet, som styrer de opposisjonskontrollerte områdene i Øst-Libya, nektet imidlertid å forhandle med Gaddafi.

Truer med krig
Etter at Gaddafi begynte å bombe sitt eget folk, har Vesten drøftet muligheten for å innføre en flyforbudssone i Libya. Gaddafi har reagert kraftig på dette og gikk onsdag ut og truet med krig dersom Vesten innfører noe slikt.

Utenriksminister Hillary Clinton har kunngjort at det er uaktuelt for USA å innføre en flyforbudssone uten et FN-mandat.

Les også: Slik kan USA lamme Gaddafi

Torsdag skal Nato-landene drøfte mulighetene for å innføre en flyforbudssone, men vil trolig avvente med å iverksette noe før det foreligger en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Både Russland og Kina stiller seg kritiske til en flyforbudssone, og kan sette en stopper for dette. Begge landene har vetorett i FNs sikkerhetsråd i kraft av å være faste medlemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere