NA24.no

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- Galt å selge Kreditkassen

Næringsminister Trond Giske mener det var galt av staten å selge Kreditkassen til svenskene for ni år siden.

Oslo (ANB): - Jeg innrømmer nå at jeg hadde et annet syn enn det som ble konklusjonen den gang, røper Trond Giske (Ap) overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag møtte Giske tidligere statsminister Kåre Willoch til politisk duell i regi av LO. Her karakteriserte Willoch det som «helt sykt» at Norge solgte Kreditkassen til svenske eiere slik at banken etter hvert ble en del av Nordea.

Jens Stoltenbergs første regjering valgte i 2000 å konsentrere det statlige bankeierskapet om Dnb og lot Kreditkassen fare.

God investering
Nå letter Trond Giske litt på sløret rundt hva som skjedde internt i Ap.

- Jeg var kritisk da vi solgte. Jeg forstår kritikken til Willoch. Der gikk vi glipp av en god verdistigning, sier Giske.

Næringsministeren minner om at det ikke var staten som hadde bedt om å gå inn på eiersiden for å redde norske banker tidlig på 90-tallet.

- Det kom jo som et resultat av en akutt krise. Men da vi først satt der som eier, så var det noen av oss som ment at staten burde sitte igjen med en minoritetspost i Kreditkassen for å hindre utflagging av hovedkontoret, sier Giske.

Uenige om Statkraft
Trond Giske og Kåre Willoch var rykende uenige i sine historiske vurderinger av det som skjedde i Norge etter krigen og langt fram på 80-tallet. Men de var mer på linje når det gjaldt nær fortid og hvordan næringspolitikken nå bør være.

Willoch roste Ap for at Statoil ble delprivatisert. Nå mener han at det samme bør skje med Statkraft, som ifølge Willoch «lider meget» av at staten eier 100 prosent av selskapet.

- Dersom staten bare hadde solgt seg ned til 99 prosent, så ville selskapet ha blitt enda bedre enn det er i dag, sa Høyre-veteranen og poengterer samtidig at staten fortsatt må være en betydelig eier i Statkraft.

Vil ha 100 prosent
Men Trond Giske avviser kategorisk en delprivatisering av Statkraft.

- Regjeringen mener at Statkraft bør være hundre prosent på offentlige hender. Statkraft forvalter vannkraften, som er en evigvarende ressurs for Norge, sier Giske.

- Men kan det ikke styrke bedriften å slippe private litt inn på eiersiden?

- Det finnes positive side ved børsnotering også. Vi får da flere eiere som kan være med på å kikke selskapet i kortene. Private eiere kan bidra med innspill til selskapets verdiutvikling. Men jeg frykter at en delprivatisering kan bli begynnelsen på en helprivatisering slik Fremskrittspartiet ønsker, sier Giske.

Viser til Trondheim
Næringsministeren viser til hva som skjedde i hans hjemkommune Trondheim.

- Det daværende borgerlige styret i Trondheim, under Høyres ledelse, solgte nemlig e-verket. Det har Trondheims innbyggere hittil tapt fem milliarder kroner på i verdistigning. Heldigvis var det Statkraft som kjøpte, så verdiene tilhører fortsatt fellesskapet og landets befolkning. Hvis e-verket i Trondheim hadde blitt solgt ut til private, så hadde det vært dobbelt tragisk, sier Giske.

- Men Willoch har vel et poeng når han peker på at staten ikke kan ta så høyt utbytte dersom Statkraft blir delprivatisert?

- Det kan du si er en relevant diskusjon. Vi kan fint la være å ta så store utbytter dersom vi kommer til at det er fornuftig. Nå skal Statskrafts verdier komme fellesskapet til gode. Men selskapet må også ha penger til en investeringsstrategi og sørge for at selskapets verdier maksimeres, sier Giske. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere