NA24.no

- Gammel kjempe trenger nytt fjes

Foto: Paul Sancya (AP)
USAs største bilprodusent sliter med identiteten.

Fritz Henderson har så vidt rukket å være GMs administrerende direktør i tre måneder. Mange stiller imidlertid allerede spørsmålstegn ved om han er den rette mannen til å føre den falne kjempen inn i en ny era. Han har nemlig tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv i bilkjempen.

NA24 – din næringslivsavis

Henderson brukte denne uken til å argumentere for at en amerikansk skifterett skulle godkjenne planene hans om å lage et nytt GM. Et selskap han mener må være fri fra mange av fortidens tunge kontrakter og endeløse forpliktelser.

Må tenke nytt
Paradoksalt nok er det flere eksperter i bilindustrien som tviler på at Henderson er rett mann til å gjennomføre de nødvendige endringene selskapet trenger. Kritikerne hevder at GM nå må tenke helt nytt dersom selskapet igjen skal fremstå konkurransedyktig.

-Om et selskap noen gang har hatt behov for å riste opp i sin ledelseskultur, så er det General Motors, antyder CNNMoney.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tidligere beslutninger om oppsplitting av forretningsområdene i en myriade av ulike funksjoner, har resultert i lange og tunge beslutningsprosesser. Som en konsekvens har ikke GM evnet å reagere raskt nok på endringer i markedet.

Outsidere
-Ledelseskulturen trenger en nesten umiddelbar overhaling dersom GM igjen skal begynne å produsere biler som det faktisk er behov for i markedet. Først da vil salget gjenopplives og lønnsomheten kan vende tilbake, hevder Rob Kleinbaum, en tidligere ansatt i selskapets markedsavdeling, ifølge CNN.

General Motors to hovedkonkurrenter ledes i dag av personer som har bred bakgrunn fra andre industrier. Ford gikk for eksempel i 2006 til den tidligere Boeing toppen Alan Mulally da de var på utkikk etter ny konsernsjef i 2006. Videre styres Chrysler, som unnslapp konkurs forrige måned, av Fiats toppsjef Sergio Marchionne. Også han var ny i bilbransjen da han overtak Fiat-skuten tilbake i 2004.

Her finner du alt om finanskrisen

-De mest vellykkede snuoperasjonene har vært ledet av outsidere, sier Kleinbaum videre.

Han avsluttet nylig en studie med forskere fra universitetet i Michigan som omhandlet snuoperasjoner i næringslivet.

-Det faktum at Henderson virker oppsatt på å beholde den nåværende ledelsen gjør meg ille til mote, sier Kleinbaum til CNNMoney.

Kritikken preller av
Ikke overraskende preller kritikken av på Fritz Henderson. Han er ikke i tvil om at han er rett mann til å gjøre de endringene som er nødvendige for GM.

-Jeg kjenner selskapet inn og ut. I tillegg kjenner jeg bransjen meget godt, sa han til Fortune Magazine under et intervju nylig.

-Jeg tror dette gir meg erfaringer som kan være svært nyttige i forhold til de kommende endringsprosesser, ganske enkelte fordi jeg vet hva som må endres. Det er min jobb å vise jeg kan gjøre dette, uttalte Henderson.

Ikke alle bilindustri-doldiser har gjort det like skarpt. Tidligere toppsjef i byggevarekjeden Home Depot, Robert Nardelli, hadde en særdeles lite fruktbar tid i Chrysler etter at han ble rekruttert i 2007.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere