NA24.no

- Går etter pengene

Sist oppdatert:
En svulmende bankbok lokker frem frieri til norsk oljeselskap.

I aksjemarkedet har det lenge vært snakket om en mulig fusjon mellom Noreco og Det norske oljeselskap. Dagens melding kommer derfor ikke som noen overraskelse.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

- Det har ligget litt i kortene dette her. På mange måter danner dette et veldig spennende selskap, og det ser veldig industrielt riktig ut, sier analytiker Christian Yggeseth i Platou Markets til NA24.

Mottas positivt
Fusjonen skal sikre det sammenslåtte selskapet posisjonen som det største uavhengige oljeselskapet notert på Oslo Børs. At to mindre finner sammen blir betegnet som positivt.

- Dette er positivt for begge selskaper, men hvis vi ser på ren verdsettelse ser det ut til at Noreco selger seg noe billig, sier Yggeseth.

Noreco opplyser at de har sett på muligheten for en fusjon i en lengre periode. De har langt større produksjon enn hva Det norske har, men sistnevnte har en bankbok som lokker.

- Det er liten tvil om at de går etter kontantene i selskapet, og vi ser bytteforholdet ligger der cashen ligger i Det norske, sier Yggeseth.

Analytikeren viser til at dette løser mye av de kortsiktige forpliktelsene i Noreco noe som har tynget aksjen den senere tiden.

Gjeldfrie
Det norske sitter med 1,9 milliarder kroner på bok etter at de har solgt unna flere andeler på norsk sokkel og er helt gjeldfrie. Produksjonen ligger i dag på 2.100 fat oljeekvivalenter per dag, viser en presentasjon den avgåtte styreleder kaare Gisvold i Det norske holdt i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling.

- Tror du at det blir noen fusjon basert på bytteforholdet?

- Det tror vi vel at det gjør, sier Yggeseth med forbehold at det ikke skjuler seg noe pikant i letelisensene.

Han tror ikke det er duket for noen fusjonsbølge mellom norske oljeselskaper, men det kan komme interesser fra utlandet til noen av de gjenværende norske selskapene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mottagelsen i aksjemarkedet antyder at dette er godt nytt. Noreco-aksjen stiger 6 prosent til 13,25 kroner, mens aksjekursen i Det norske oljeselskap løftes 8,46 prosent til 35,90 kroner.

Nytt styre
Norecos fusjonsforslag kommer dagen etter at det er valgt nytt styre i Det norske. Sector Asset Management sitter som den største aksjonæren i Noreco, og er nest største eier i Det norske. De stiller seg positivt til en fusjon mellom de to selskapene.

De fikk dessuten valgt inn sitt forslag til ny styreleder.

- Det er Sectors oppfatning at et sammenslått selskap vil skape et godt fundament for videre vekst, til det beste for alle ansatte og selskapenes aksjonærer. Sector vil samtidig understreke at det opp til styrene i de to selskapene å fremforhandle et omforent fusjonsforslag, som skal presenteres for generalforsamlingene i Det norske og Noreco, skriver administrerende direktør Lars Tell i pressemeldingen.

Kram om ekstraordinær generalforsamling
Kravet om ekstraordinær generalforsamling kom fra DNO. De har tidligere gitt uttrykk for at de ikke var fornøyd med at styret i Det norske oljeselskap ikke fulgte opp det de skulle. Da den norske virksomheten til DNO ble skilt ut og fusjonert med Petra og dannet Det norske oljeselskap var avtalen at det nye selskapet skulle være aktive på konsolideringen i bransjen. Det har ikke skjedd.

DNO ønsker å holde mulighetene åpne og vil vurdere konkrete forslag. Så venter de på at det nye styret i Det norske skal behandle saken.

- Hvordan stiller dere som største aksjonær dere til fusjonen?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Det er opp til det styrende organet i Det norske, og vi avventer den behandlingen, sier konsernsjef Helge Eide i DNO til NA24.

Hos Det norske ønsker de ikke kommenterer noe på nåværende tidspunkt.

- Det vil komme ut en reaksjon fra oss senere i formiddag, sier kommunikasjonssjef Torgeir Anda i Det norske oljeselskap til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere