NA24.no

- Gavepakke til alle som vil til Norge og hente velferdspenger

Foto: Behzad Ranjbar
Aldri har så mange svindlet staten.

I 2013 anmeldte NAV 1.318 personer for å ha svindlet staten for 238 millioner kroner.

Det er det høyeste beløpet NAV har anmeldt for noensinne, og er en økning på 28 millioner sammenlignet med 2012.

- Dette er et stort tillitsbrudd mot samfunnet. Hver krone som svindles fra fellesskapet kunne i stedet blitt brukt til skole, sykehus, eldreomsorg og skattelette, sier Arve Kambe, stortingsrepresentant (H) og leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, til Nettavisen NA24.

Mesteparten av de som er anmeldt er anmeldt for svindel av dagpenger. 789 personer har NAV anmeldt for svindel av 104 millioner kroner i denne kategorien.

219 er anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger (AAP) for til sammen 47 millioner kroner, mens 75 personer er anmeldt for å ha svindlet til seg 38 millioner kroner gjennom å ha jobbet svart samtidig som de har mottatt stønad fra NAV. Gjennomsnittsbeløpet i disse sakene er på over 500.000 kroner. Hele ti av anmeldelsene gjelder svindel for mer enn én million kroner.

- Dette er uakseptabelt! Derfor må vi fortsette og finne nye virkemidler for å kunne få tak i svindlerne. Økt bruk av allerede statlige registre som kan sammenkjøres må kunne gjennomføres, sier Kambe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Det er et holdningsproblem
Han mener folks holdninger er roten til problemene med trygdesvindelen i Norge.

- Dette er et holdningsproblem som den enkelte selv har ansvar for. Å svindle staten er å svindle innbyggerne. NAV må fortsette kontrollene, ta tips på alvor og sørge for at flere blir anmeldt for trygdesvindel, sier komitélederen, som mener at det, til tross for det rekordhøye antallet svindelavsløringer, ikke er behov for å innføre hardere straffer for denne typen lovbrudd.

- Jeg tror ikke hardere straff løser dette. Vi kan bruke de straffereglene som finnes i dag. Jeg tror det skyldes dårlige holdninger og at man tror det er liten sjanse for å bli oppdaget og straffet. At mange nå tas er bra, men det finnes helt sikkert mange som ikke er tatt, sier Kambo.

- Er det for lett å begå trygdesvindel i Norge?

- De fleste ordninger i Norge er basert på tillit, søknad og kontroll. Det er et balansepunkt mellom å ha enkle, raske og oversiktlige ordninger uten unødig byråkrati og et sterkt kontrollapparat i andre enden. Alle skal få hjelp av NAV når de trenger det, svarer Kambe, som mener den enkelte selv har ansvaret for at dette reduseres:

- Deretter er det opp til NAV å avdekke svindelen.

- Bare toppen av isfjellet
Nærmere 60 prosent av sakene avdekket NAV ved å samkjøre informasjon fra egne registre og fra andre offentlige etater.

Ifølge RIG-direktør og nettavisen-blogger, Kjell-Ola Kleiven, ble også Facebook og andre sosiale medier brukt i kampen mot trygdesvindel.

- Disse sakene er bare toppen av isfjellet. En fersk analyse tilsier at vi i Norge har trygdesvindel for så mye som ti milliarder kroner årlig, sier Kleiven, i sin blogg onsdag, under tittelen; «Ny rekord i trygdesvindel, dine penger forsvinner til kriminelle».

- Europas dyreste glipp
Kleiven synes det er skremmende at NAV ikke har systemer for å sjekke identitet, og han skriver at svindlere har tidligere klart å heve trygd i en rekke ulike navn og identiteter.

- Hvordan kan det ha seg at det systemet som skal utbetale velferdsgoder til Nordmenn og EU borgere i Norge ikke har systemer for å sjekke identitet? Hvordan kan de utbetale penger uten og egentlig vite hvem personen som får pengene er? spør Kleiven.

Og fortsetter:

- Dette må være Europas dyreste glipp, og en ren gavepakke til alle som vil til Norge og hente litt velferdspenger fra verdens rikeste nasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere