- Gi bort alt dere eier

Historiens nest rikeste med klar tale på steingammelt lydklipp.

01.11.07 12:01

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det eneste kjente lydklippet av historiens nest rikeste mann Andrew Carnegie har nå blitt forært som gave til Carnegie Mellon University i Pittsburgh, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Lydopptaket som er 93 år gammelt og innspilt på en oppfinnelse av Thomas Edison kalt Kinetophone avslører stemmen til selve personifiseringen av den amerikanske drømmen.

Gi bort millionene
På sin skotske dialekt formaner Carnegie at alle rike må gi fra seg alle millionene før sin død.

Selv var Carnegie en lidenskapelig filantrop som donerte bort mesteparten av formuen sin til biblioteker, skoler og universiteter, først og frems i USA, men også flere andre steder i verden. En av universitetene han grunnla er den samme som nå har mottat lydbåndet, derav navnet.

Formue på 550 milliarder
Andrew Carnegie ble født av en fattig tekstilarbeider i Skottland. Familien emigrerte til USA i 1848, og Carnegie har personifisert den amerikanske drømmen gjennom fremgangen fra en fattigsønn til meget velstående.

Allerede som 30-åring dominerte Carnegie den amerikanske stålindustrien, og han grunnla det som til slutt endte opp som U.S. Steel.

Carnegie mente at fremgang ikke er avhengig av om du kan gjøre jobben selv. Bare du finner den rette personen til å gjøre den for deg.

Andrew Carnegie, som levde mellom 1835 og 1919, med en formue på 110 milliarder dollar har tidligere blitt regnet som historiens nest rikeste mann.

Les mer her: Historiens rikeste personer

Som en illustrasjon var Carnegies formue nesten dobbelt så høy som det verdens rikeste mann i dag, Mukesh Ambani, har å rutte med.

Les mer her: Verdens rikeste er fra India

Følger Carnegie
Andrew Carnegies nesten 100 år gamle instruks følges av rikinger den dag i dag.

Microsoft-gründer, Bill Gates, bestemte seg for en stund siden å donere bort alle milliardene til en stiftelse han startet sammen med sin kone.

Gates bridgekompis og multimilliardær, investorlegenden Warren Buffett, besluttet i et intervju tidligere i år for å donere bort 85 prosent av sin personlige formue. Mesteparten av disse pengene skal gå til Gates-stiftelsen, som gjennom flere prosjekter skal bedre livskvaliteten til verdens trengende. Foruten denne stiftelsen bidrar Buffett også i flere andre fond som er startet av hans avdøde kone, barn og seg selv.

Les mer her: Skal gi bort en halv billion og Rekordår for veldedighet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.