*Nettavisen* Økonomi.

- Giske er på villspor

- Kulturministerens forslag om et medieombud truer pressefriheten.

03.10.08 12:39

- Det er hinsides enhver fornuft og demokratisk forståelse å oppnevne et statlig medieombud, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold til NA24 Propaganda. Torsdag var han i kringkastingsrådet og holdt et foredrag om viktigheten av å sette et kritisk søkelys på mediene.

NA24 Propaganda - Norges ledende medienettsted

Ubehag
- Det er fullstendig innlysende at vi skal være kritisk til visse utviklingstrekk i pressen. Men derfra til at politikerne skal fjerne sitt ubehag med en presse som stiller utfordrende spørsmål til makten med å innføre statlig kontroll er det en lang vei. Og den veien bør vi ikke gå, sier Kokkvold.

Han framhever at den norske ordningen med selvjustis er helt unik i eropeisk sammenheng. Pressens Faglige Utvalg behandler saker for alle medier; nett, aviser, radio og tv. - Til sammenligning omfatter den britiske ordningen bare aviser og nett. Og den svenske ombudsordningen er ikke et statlig foretak i den forstand, bare en klageinstans. Jeg blir aller mest opprørt over at kulturministeren gir uttrykk for at et statlig medieombud skal ha sanksjonsmuligheter, sier Kokkvold.

Regelkåte
Han er redd for at regelkåte politikere nå skaper en allianse med andre maktinstanser som er ute etter å kneble mediene. - Det er en tendens til at politikere synes det var så mye enklere før, da pressen var partibundet. Jeg forstår godt at det er grunn til å finne hjelpemidler mot overgrep i det redaktørfrie rommet, der deler av nettet lever sitt eget liv. Men selvjustisen i norske medier er en viktig beskytter av ytringsfriheten, sier Kokkvold.

Han synes det er lettvint av politikerne å skylde på de såkalt svake som rammes av overgrep. - Min mistanke går i retning av at det er dem selv de vil beskytte. Og det kan vi ikke ha noe av, sier Kokkvold.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag