NA24.no

- Gjedrem skremmer boligkjøperne

Sist oppdatert:
Ble du skjelven av sentralbanksjefens advarsel om boligkrakk? Da bør du lese dette.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem brukte gårsdagens årstale til å varsle sin bekymring over den høye boligprisveksten.

NA24 - din næringslivsavis

- Boligmarkedet kan være preget av eufori, sa Gjedrem.

Økonomene ble imidlertid ikke skremt av denne advarselen.

Hva tror du om boligprisene? Si din mening nederst!

- En velment advarsel
- Boligprisanslagene tror jeg ikke man skal ta alvorlig. Norges Bank har aldri vært gode på å lage boligprisanslag, sier sjeføkonom i Terra, Jan Andreassen, til NA24.

- Det var nok en litt mer velment advarsel som jeg mener sentralbanksjefen ikke burde ha gitt, legger han til.

Andreassen mener advarslene om boligkrakk har skremt unge familier fra å skaffe seg gode boliger.

- Dette bør direktøren i Kredittilsynet og sentralbanksjefen holde seg for god for, legger han til.

Tror på sterkt boligmarked
Terras regnestykker viser at vi fortsatt er 15 prosent unna likevekt i boligmarkedet. Folk har fortsatt mer penger å betale avdragene på boliglånene sine.

- Vi ser for oss et sterkt boligmarked også neste år.

- Det er mye fjell i Norge
Fredag advarer Dagens Næringsliv om skredfare i hyttemarkedet, og ekspertene frykter et rush av eiere som vil ut. Andreassen mener derimot ikke det er utsikter til fall i hytteprisene.

- Hyttemarkedet er delt i flere markeder. Et sjømarked som vil være sterkt og mesteparten av fjellhyttene er gammelt skrammel som skal rives. De nye hyttene er det som har fremtiden foran seg. Det er mye fjell i Norge, sier Terras sjeføkonom.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR tror heller ikke på prisfall i boligmarkedet.

- Boligmarkedet står ikke foran et fall i pris. Vi har spådd en prisvekst på elleve prosent i år, og en utflatning på 3-4 prosent de neste årene, sier han til NA24.

Sjeføkonomen begrunner den høye veksten i år og nedgangen fra 2008 med at inngangen til i år var preget av et voldsomt etterslep fra i fjor.

- Fremtidsutsiktene er gode for boligmarkedet. De som først vil merke en nedgang er i hyttemarkedet. Dette markedet har spesielt nytt godt av det lave rentenivået som har vært, sier han, og begrunner dette med kombinasjonen kostnad og nytte.

Sterkere krutt
Økonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets tolker ikke Gjedrems tale som et signal om boligsmell og en sterkere rentebane enn det som er meldt tidligere. Han mener Gjedrem presenterte nyanserte forskjeller.

- Det var ikke noe nytt fra Gjedrem, det er bare litt sterkere krutt. Det er bare nyanserte forskjeller, og ikke nok til å tolke som nye signaler, sier Shakeb Syed til NA24.

Gjedrem lød bekymret over at husholdningenes gjeld nesten er det dobbelte av deres disponible inntekt, og at dette gjør dem mer sårbare, sier økonomen.

- Det Gjedrem var mest aggressiv på i talen sin, var temaene kredittvekst og boligmarkedet. Det er kanskje sterkere enn tidligere. Men jeg føler ikke at det er sterkt nok til at vi tolker det som et signal om økte rentehevinger. Vi har sett disse signalene i rapporten om finansiell stabilitet, sier Syed til NA24.

Utflating
Handelsbanken tror ikke på utflating i boligmarkedet.

- Vi har ikke noen offisielle estimater på det, men tror ikke vi vil se den samme prisveksten som i første halvdel av 2006. Da hadde man en sammenhengende økning i prisveksten, mens i andre halvdel lå prisveksten stabil. Det tror vi vil fortsette, sier Syed til NA24.

Torsdag nevnte Gjedrem ingenting om renteheving i «små, ikke hyppige skritt», og brukte uttrykket at renten vil øke gradvis. Syed tolker ikke det som en endring av finanspolitikken.

- Det at han ikke gjentok frasen «i små, ikke hyppige skritt», synes ikke vi er grunn nok til å tolke han mer haukaktig. Vi må huske på hvem som er hovedpublikum for denne talen; nemlig politikere, lederne for partene i arbeidslivet og industrien, og ikke finansmarkedene. Da er det ikke like viktig for ham å gjenta denne frasen, mener økonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere