*Nettavisen* Økonomi.

- Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle

Foto: Aagaard, Rolf M. (Rogalands Avis Overskrift:)

- Jeg hadde ikke noe annet valg, sa den spillegale biskopsønnen Bjarte Baasland i Oslo tingrett torsdag.

01.10.09 11:05

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Bjarte Baasland er siktet for grovt bedrageri av rundt 28 millioner kroner, og torsdag morgen like før klokken 09 møtte han opp i Oslo tingrett.

- Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle. Jeg hadde ikke noe annet valg, sa Baasland da han torsdag startet sin forklaring.

Skyldig
- Ja, svarte Bjarte Baasland på spørsmål om han er skyldig etter siktelsen om bedrageri.

Da hadde dommer Carl-Hugo Lund lest opp de to punktene om grovt bedrageri. Ifølge siktelsen fikk han, som styreleder og leder for Valgavisen, ved 11 anledninger annonsører til å betale inn til sammen 950.000 til sin egen konto. I tillegg skal han ha svindlet Cecilie Nurstad (69) for 26,6 millioner kroner.

- Uten fast bopel og sykmeldt
Baasland fortalte retten at han fremdeles er uten fast bopel og at han er sykemeldt.

Baasland hadde allerede før rettssaken sagt seg skyldig i grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner. Pengene lånte han direkte fra Selvaag-arving Cecilie Nustad.

Cecilie Nustad, som er datter av avdøde byggmester Olav Selvaag, lånte biskopsønnen Bjarte Baasland pengene, og anmeldte ham senere for grovt bedrageri.

Solgte annonseplass
Baasland er også siktet for underslag av annonsepenger fra Valgavisen i tidsrommet 24. januar til 30. august 2005 i Oslo.

Baasland skal ha solgt annonseplass i «Valgavisen» til blant annet LO, Høyres hovedorganisasjon og Fremskrittspartiet. Oppgjøret for annonsene skal imidlertid ikke ha gått inn på firmaet Valgavisen AS sin konto.

Totalt dreier det seg om 950.000 kroner.

Baasland startet med å forklare hvordan han startet som selvstendig næringsdrivende, og begynte prosjektet med Valgavisen i 2004.

- I første omgang opprettet jeg kontakt med Regional- og kommunaldepartementet om mulig støtte derfra. Det ble avslått, men etter hvert ble vi enige om at de skulle kjøpe annonseside i avisen, sa Baasland i retten.

Prosjektet strandet
Departementet, sammen med to partier og LO, kjøpte hver annonseplass til en verdi av 300.000. Men prosjektet strandet, og Baasland fortalte hvordan han brukte av pengene for å betale for løpende utgifter i forhold til prosjektet og sine egne utgifter.

- Er du enig i at du til sammen brukte 950.000 kroner av annonsepengene?, spurte dommeren i retten torsdag.

- Det stemmer slik jeg har forklart det nå, sa biskopsønnen.

Deretter dro Baasland til utlandet, for å komme seg vekk fra alt, som han selv forklarte.

Da hadde han er gjeldt på i overkant av fire millioner.

- Gjelden gjorde det umulig å ikke svindle, jeg hadde ikke noe annet valg, svarte Baasland.

Baasland skal ha spilt bort så mye som 70 millioner kroner, men er bare tiltalt for grovt bedrageri av de 26,6 millioner kroner.

De resterende pengene som han spilte bort, rundt 40 millioner kroner som moren skaffet ham som lån fra venner og familie, slipper han straff for.

Hotell-regning på en million
Saken mot biskopsønnen går som en såkalt tilståelsessak, og han vil derfor bli rettslig avhørt i retten i dag, hvorpå han i løpet av fredagen trolig vil få sin tilståelsesdom.

I forbindelse med opprullingen har det kommet fram at Baasland i om lag ett år skal ha bodd på luksushotellet Hilton i Praha. Regningen skal ha kommet på en million kroner.

Baasland skal ha blitt kastet på gaten og måtte bo i en park i den tsjekkiske hovedstaden da pengene tok slutt i fjor sommer.

- Jeg måtte vekk fra alt
Det var etter å ha pådratt seg en gjeld på rundt fire milioner gjennom å svindle annonsører og ta opp banklån, at Baasland til slutt dro til utlandet.

- Jeg måtte vekk fra alt, og ville ordne opp før jeg kom hjem, sa Baasland i Oslo tingrett torsdag.

Baasland dro til Berlin, der han først delte leilighet med en kamerat, deretter bodde han på ulike hoteller og pådro seg flere utgifter.

- Jeg ønsket hele tiden å dra hjem til Norge, men ville først få orden på økonomien.

Deretter dro han videre til Praha, og bodde også der på flere, dyre hoteller.

- Hva var årsaken til at du valgte denne typen hoteller?

- Jeg bestilte aldri rom mer enn to dager av gangen, jeg hadde ikke et langt perspektiv for å bli, jeg skulle hjem. Jeg ville bare får orden på pengene først, svarte Baasland.

- Hadde du egen inntekt?

- Nei, jeg lånte av min mor. 200-300.000 kroner. Det burde være nok til den egenkapitalen jeg trengte for å klare å skaffe beløpet jeg trengte for å betale tilbake.

- Hva drev du med i Berlin og Praha utover det å spille?

- Lite, svarte Baasland.

- Jeg vant en million
Det meste av pengene gikk ifølge Baasland til spillselskaper, og utover høsten og vinteren 2005 fikk han stadig flere lån på 100-150.000 av sin mor, som hun igjen hadde fått via sine kontakter

- Jeg vant en større gevinst på det siste lånet på over en million, av disse gikk mellom 150- og 200.000 kroner til spillselskapet.

Moren siktet
Stavangerbiskop Ernst Baasland (63) og kona Bodhild ble slått personlig konkurs etter at sønnen Bjarte spilte bort familieformuen og mer til.

Bodhild Baasland (64) er nå siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner kroner.

Totalt skal hun ha lånt inn rundt 40 millioner kroner fra venner og familie, samt flere banker.

- Visste din mor hva pengene gikk til?, ble Baasland spurt i retten torsdag.

- På høsten da jeg drev med Valgavisen, fortalte jeg at jeg trengte kapital. Det var relativt vage begrunnelser.

På nyåret 2006 hadde gjelden økt til tre millioner, og Baasland befant seg fremdeles i utlandet.

- På hvilket tidspunkt kom Cecilie Nustad inn i bildet?

- Jeg fikk pengene videresendt fra min mor de fire første gangene, og jeg visste ikke da hvor de kom fra. Generelt sa hun ikke hvor pengene ble hentet fra, og jeg hadde selv ingen kontakt med Nustad, sa Baasland i retten.

Etter hvert ble han kjent med at pengene kom fra arvingen, og lånene fortsatte å komme inn til Baaslands konto.

- Det ble lånt totalt 15 millioner. 7.750.00 kroner i løpet av 2006. Siste utbetaling fra Nustad var i oktober, forklarte Baasland, som sier prosjektet med Valgavisen fremdeles var det han jobbet mot.

I mai 2007 hadde gjelden til Nustad økt til over 18 millioner gjennom flere større millionlån via hans mor det halvåret.

Moren har nektet skyld
Bjarte Baasland har tidligere stilt seg uforstående til at moren skal bli straffeforfulgt.

Bodhild Baaslands forsvarer, advokat Harald Stabell, har uttalt at hun ikke erkjenner straffskyld.

Dommer Carl-Hugo Lund forklarte for retten torsdag at ettersom Baaslands mor også er siktet for bedrageri, trenger ikke og må ikke Baasland forklare seg om forhold som kan ha med saken henne å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag