NA24.no

- Gjeldsveksten skal videre ned

kredittkort kredittgjeld gjeld lån kortlån kreditt credit card
kredittkort kredittgjeld gjeld lån kortlån kreditt credit card Foto: Shutterstock.
Sist oppdatert:
Den totale veksten i gjelden avtar mer enn økonomene ventet.

Gjeldsveksten faller visere. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld, også kalt K2, falt til 8,8 prosent ved utgangen av mars.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Kredittveksten var på 9,4 prosent ved utgangen av februar, og SSB opplyser at det er de ikke-finansielle foretakene som trekker gjeldsveksten ned.

Større fall enn ventet
Økonomene ventet i forkant av K2-tallene fra SSB ble sluppet at gjeldsveksten ville ligge på 9,1 prosent, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Meglerhuset til storbanken trodde selv på et fall til 8,9 prosent.

For de ikke-finansielle foretakene var tolvmånedersveksten på 11,2 prosent i mars og det er ned fra 13,2 prosent ved utgangen av februar. Omregnet til årsrate falt gjeldveksten med 2 prosent.

- Dette er den laveste månedsveksten målt for foretakene siden mars 2004, skriver SSB.

Totalt lå bruttogjelden på 1.212 milliarder kroner ved utgangen av mars for ikke-finansielle foretak.

Ser videre fall
Det glidende snittet de siste tre månedene er lavere enn tolvmånedersveksten og Statistisk sentralbyrå skriver at det er en indikasjon på at tolvmånedersveksten vil avta ytterlig.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld viser en tolvmånedersvekst på 6,7 prosent og det er på nivå med februar, og veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært lavere siden august 1999.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1 894 milliarder kroner ved utgangen av mars.

Bankene strammer inn
Av en total gjeld på 3.345 milliarder kroner var nærmere to tredeler banklån, og bankene fortsetter å stramme inn på utlånene. Tolvmånedersveksten i bankenes utlån falt med 1,5 prosent i mars, mens nedgang var på 0,2 prosent i februar. Tallene viser samtidig at årsveksten i kredittforetakenes utlån økte til 64,7 prosent fra 63,2 prosent i februar. til 64,7 prosent.

Veksten i obligasjonsgjelden viste en oppgang på 9,1 prosent basert på tolvmåndersvekst i mars, mot 5,1 prosent i februar.

Vekstratene er her påvirket av overføringer av utlån fra banker til kredittforetak. Overføringene har blant annet sammenheng med bankenes adgang til å skaffe seg likviditet gjennom obligasjoner med forttrinnsrett. Ser en de to kredittkildene under ett, var utlånsveksten 8,5 prosent ved utgangen av mars, mot 9,3 prosent ved utgangen av måneden før.

- Vi må tilbake til august 2007 for å finne høyere vekst. Veksten i sertifikatgjelden økte også, fra 53 prosent i februar til 55,4 prosent ved utgangen av mars, skriver SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere