NA24.no


Gründerne glimret med sitt fravær da sentralbanksjef Øystein Olsen holdt tale under gårsdagens årsmøte i Norges Bank.
Gründerne glimret med sitt fravær da sentralbanksjef Øystein Olsen holdt tale under gårsdagens årsmøte i Norges Bank. Foto: NTB Scanpix/Skjermdump

- Gjestelisten ser ut som en innkalling til årsmøtet i «Gutteklubben grei» på 80-tallet

Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen talte om omstilling i norsk økonomi uten en eneste gründer blant de 300 gjestene.

Torsdag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen den tradisjonsrike årstalen for Norges Banks representantskap, næringslivstopper og ledende politikere.

Olsen slo fast at gullalderen i norsk økonomi er over, og at vi er på vei inn i en krevende periode.

- Fremover vil norsk økonomi trenge flere ben å stå på. Det er tid for omstilling, sa sentralbanksjefen til de 300 gjestene.

Les også: Advarer mot økt oljepengeforbruk

Omstilling og de dystre utsiktene for norsk økonomi og næringsliv var garantert blant samtaleemnene rundt de 25 bordene på festmiddagen etter talen.

En kikk på gjestelisten viser imidlertid at det knapt fantes en eneste person som jobber med gründervirksomhet, delingsøkonomi eller andre nye økonomiske «ben», i forsamlingen.

Se hele gjestelisten her.

- Oljelobbyen har stor makt
- Gjestelisten ser ut som en innkalling til årsmøtet i «Gutteklubben grei» på 80-tallet. Det er ingen på denne listen som jeg vil klassifiserer som gründere, sier Odd Moe, styreleder i NEA Oslo (Norwegian Entrepreneurs Association), til Nettavisen.

Moe påpeker at Olsen snakker om omstilling uten å nevne hva man skal omstille til. Trenduttrykket «det grønne skiftet» er heller ikke nevnt i talen.

- Dette er besynderlig og viser kanskje at oljelobbyen og sosialøkonomene i Finansdepartementet fremdeles har stor makt. Kanskje Siv Jensen burde tørke støvet av sin idé om å kaste ut alle møblene i departementet og få inn nye koster, fortsetter Moe.

Han etterlyser mer plass til rammevilkårene til vekstbedrifter i talen.

- Det er opplagt at investeringene i Norge må vris fra eiendom og inn i nyskapning. Skal man få dette til, må eiendom skattlegges og det må innføres skatteinsentiver for investorer som er villig til å ta risiko i denne omstillingsperioden, mener Moe, som tror at temaer som delingsøkonomi og grønn skatt først kommer inn i talen om noen år.

- Det sier litt når skattedirektøren Hans Christian Holte er den som er mest proaktive i denne sammenhengen, mens regjeringen «skygger banen» og setter ned et ekspertutvalg. All honnør til ham, avslutter Moe.

Kommentar: - Gullalderen er over

- Kan trenge en krise
Førsteamanuensis Espen Andersen ved Institutt for strategi ved Handelshøyskolen BI er en av Norges fremste eksperter på delingsøkonomi.

Han er ikke overrasket over fraværet av gründere og representanter for den nye økonomien på gjestelisten.

- I Norge er det slik at det å ta i bruk ny teknologi for å konkurrere rett og slett ikke blir sett på som like viktig blant norske toppledere og toppledergrupper som i Asia og USA, sier Andersen på telefon fra Kina, der han for tiden underviser om teknologi på et universitet.

Ifølge Andersen skjedde det en stor endring i synet på teknologi på ledernivå i USA etter finanskrisen i 2008.

- Her hjemme har topplederne en tendens til å tenke at digitalisering og bruk av avansert teknologi er noe IT-sjefen bør ta seg av. Kanskje vi trenger en krise også i Norge for å endre mentaliteten?
Man skal aldri sløse bort anledningen en «god» krise gir til å gjøre endringer i organisasjonen, ler Andersen.

- Hvilke nye fjes anbefaler du Olsen å invitere på middag neste år?

- Her er det mange å ta av: Fast-pionerene John Markus Lervik og Bjørn Olstad, kanskje? Davor Sutija i Thin Film Electronics, Johan Brand fra Kahoot, Frank Møllerup fra Questback eller Håkon Wium Lie i Opera. På kvinnesiden: Bente Sollid, Silvija Seres, Berit Svendsen og Kirsti Kierulf, bare for å ta noen.

Ønsker flere unge gjester
Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen sier at Norges Bank har satt opp en del prinsipper som definerer gjestelisten. Disse blir revidert ved jevne mellomrom.

- Før fjorårets tale ble det gjort noen endringer i prinsippene. Det ble en bedre geografisk spredning, og det mer rullering på plassene for å unngå at det var det samme, faste gjestene hvert år, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Riiser Wålen vil Norges Bank gå gjennom prinsippene på nytt før neste års tale.

- Vi ønsker blant annet å få inn flere unge på invitasjonslisten, forteller hun.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere