- Gjør politisk korrupsjon til et mildt begrep

Foto: Montasje (Scanpix)

Høyres Per Kristian Foss vil ha sannheten på bordet om Stoltenbergs Røkke-bånd.

Dagens oppslag i Finansavisen om at Kjell Inge Røkke ville legge Aker i en skattefri stiftelse, har satt sinnene i kok i Høyre.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er et samrøre som er verre enn noensinne, og det får Torbjørn Hansens ord om politisk korrupsjon til å bli et mildt begrep, sier Per Kristian Foss til NA24.

Vil ha svar
- Vi kommer til å ta dette opp i den spontane spørretimen klokken 10.00 i dag, og det vi først og fremst må få svar på er antydningene om at Finansdepartementet har vært inne i saken her.

Spørsmålene Foss vil ha svar på i spørretimen er:

- Medfører oppslaget i Finansavisen riktighet?

- Har det vært diskusjoner, og/eller en prosess, som ligner den beskrevet i Finansavisen?

- Har det på noe tidspunkt vært diskusjoner eller prosesser i regjeringen som ville endt med skattefritak for deler av Røkkes selskaper eller eierstrukturer?

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Opp i høring
Foss sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè, og saken skal også opp i en høring her.

- Vi må få sannheten på bordet i denne saken, og det kommer til å bli en høring om saken i løpet av våren, sier Foss.

- Der må vi ta opp alt som har skjedd helt siden oppkjøpet, og få på bordet hvilke avtaler og hvilke bindinger som ligger i saken. Det er ikke bare nå i 2009 at det har vært et samrøre, fortsetter den erfarne Høyre-politikeren.

- Ser du noe mønster i denne saken?

- Jeg ser ett mønster, og det er at man ikke spiller med åpne kort. Slik kan vi ikke ha det - åpenhet er nødvendig å ha, sier Foss videre til NA24.

Vil ikke selge
Alt Aker-bråket til tross: Høyre vil ikke reversere eierskapet i Aker og selge unna statens eierandel dersom partiet skulle komme til makten ved valget i høst.

- Det er et svært dårlig tidspunkt å selge virksomheter på nå, og når vi først er der vi er, ser vi det som bedre å gjøre det beste ut av eierskapet.

Et forslag til løsning, mener Foss vil være å avvikle hele Aker Holding.

- Torbjørn Hansen kommer til å legge frem et representantforslag om dette, og vi mener det vil være en bedre løsning. Da vil Staten eie direkte i Aker Solutions, og ikke via et holding-selskap.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.