NA24.no

- Glem rentekutt i Norge

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Økonomene tror ikke Svein Gjedrem bryr seg nevneverdig om rentekuttet i USA.

Selv om USAs sentralbank, Federal Reserve, kuttet sin styringsrente med 0,5 prosentpoeng til 3,50 prosent onsdag, og med det har senket styringsrenten med 1,25 prosentpoeng på en drøy uke, tror ikke norske økonomer at dette vil påvirke rentebanen til Norges Bank.

NA24 - din næringslivsavis

Annet mandat
Sjefstrateg Kim Evjenth i Kaupthing er en av dem NA24 har snakket med som ikke har noen tro på at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil følge etter kollega Ben Bernanke i USA med det første. Han trekker frem et eneste punkt han mener skal vise til at rentedommen i Europa vil være annerledes enn i USA ved de neste rentemøtene.

- Den amerikanske sentralbanken har rett og slett et annet mandat enn sentralbanken i EU og i Norge. Bernanke og Fed har et dobbeltmandat som tilsier at de skal ta hensyn til både økonomisk vekst og inflasjon, opplyser han.

Slik er det ikke i Norge.

- I Norge og EU har vi heller et inflasjonsmål - et lite fleksibelt et sådan, sier han til NA24.

- Økonomien er i krise
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Nor Markets tror onsdagens rentekutt i USA definitivt vil komme til å stimulere økonomien, men at det likevel ikke på langt nær er sikkert at vi unngår en periode med nedgang, eller resesjon.

- Økonomien er i en stor krise, men vi ser en sentralbank som ønsker å rette på dette, påpeker han overfor TV 2 Nyhetene.

Han tror ikke vi kommer til å se noen forandring i Gjedrems rentebane med det første, men utelukker ikke at det på lengre sikt kan skje.

- Det kan spille inn om økonomien i USA fortsetter å gå dårlig. Da kan dette smitte over på Norge og Europa, og først da kan vi få eventuelt få se et rentekutt her i Norge, mener han.

- Styrer etter norsk økonomi
Peter Warren i WarrenWicklund tror derimot et rentekutt kan komme tidligere enn hva Evjenth og Magnussen antar, men at dette rentekuttet først og fremst vil påvirke finansmarkedet og forhåpentligvis amerikanske forbrukere.

- Nå om dagen tror jeg bare Gjedrem noterer seg det som skjer i USA bak øret. Feds rentedom vil ikke med det første ha noe så si for Norges Banks avgjørelser. Gjedrem styrer dette etter norsk økonomi, sier han.

Han mener Gjedrems kommende renteavgjørelser kommer til stor grad kommer til å basere seg mer på EUs fremtidige avgjørelser enn Feds.

- Vi må være bevisste på renteforskjellen mellom landene og med det også valutaene. Nå er allerede renteforskjellen i USA og Norge stor, og kronekursen styrker seg mot dollar. Hvis dette skjer ytterligere også mot EU og euroen hvis EUs sentralbank senker renten de også, må Gjedrem ta dette inn i betrakningen, forteller han.

Redd sterk krone
Økt renteforskjell mellom Norge og andre land eller unioner med samlet valutakurs gir nemlig økt kronekurs, fordi det vil bli mer attraktivt å plassere penger i norske kroner og mer attraktivt å låne penger i utenlandsk valuta, slik at etterspørselen etter norske kroner øker. Dermed styrkes kronekursen, som allerede er sterk mot de fleste viktige valutaer.

- Hvis renteforskjellen mellom EU og øker, vil det nok da bety at Gjedrem blir bundet i forhold til sin egen pengepolitikk. Han må da også tenke på konkurranseutsatt sektor, og at sterk kronekurs vil svekke norske eksportørers konkurranseevne mot utlandet, poengterer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere