NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%

- Glem rentekutt

Sist oppdatert:
Det er for tidlig å avskrive flere rentehevinger, mener økonom.

- Jeg tror det er for tidlig å avskrive flere rentehevinger fra Norges Bank. Man bør heller avskrive forventninger om rentekutt, mener porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvalning.

NA24 - din næringslivsavis

Den svenske Riksbanken hevet onsdag styringsrenten med 0,25 prosent. De går dermed motsatt vei av de fleste sentralbankene i verden, som har signalisert eller gjennomført rentekutt.

Men dagens renteheving fra søta bror får ikke stor betydning for Norges Bank, mener økonomene. I Norge er det inflasjonen som gjelder.

- Betyr mer enn de fleste tror
Chen mener Sverige har større betydning enn det mange tror.

- Handelsmessig er Sverige en betydelig aktør, og faktisk det landet Norge importerer mest av. Også eksportmessig ligger Sverige langt oppe, og er et større eksportland enn for eksempel USA. Dette påvirker forhold som rentedifferansen mot utlandet som Norges Bank ser på, sier Chen til NA24.

Han viser til at de svenske rentene utgjør en betydelig del i indeksen med handelsvektede renter.

- Dessuten vil en sterke svensk krone føre til at importerte svenske varer blir dyrere. Dette vil i så fall bidra til å dra inflasjonen i Norge ytterligere opp, sier Storebrand-forvalteren.

Prisveksten blir avgjørende
Chen tror imidlertid ikke at Norges Bank vil heve renten basert på dette.

- I Norge vil inflasjonen fremover være avgjørende om vi får flere hevinger. Selv om inflasjonen i januar var lavere enn ventet, vil den stige utover, tror Chen.

Han sier at økonomene bommer notorisk på januar-tallet fordi de ikke klarer å sesongjustere prisfall på sesongvarer.

- De siste fem årene har januartallet alltid overrasket kraftig på nedsiden. Matprisene vil øke i februar og dra opp inflasjonen. I tillegg vil husleieprisveksten ta seg opp som følge av flere grunner. Flere leier samtidig som høyere renter og lavere boligprisvekst gjør at utleiere skrur opp leien. Ironisk nok vil høyere konsumprisindeks (Kpi) nå på 3,7 prosent gi enda høyere husleier, siden husleier faktisk Kpi-justeres. Jeg tror det er for tidlig å avskrive flere rentehevinger fra Norges Bank. Man bør heller avskrive forventninger om rentekutt i år, sier han.

- Kun marginal betydning
- Svensk renteøkning betyr at rentene hos våre handelspartnere kan bli litt høyere og gir rom for renteøkning i Norge, men kun marginalt. Norges Bank ser på innenlandske forhold og uroen internasjonalt. Gjedrem har advart om at man må se på norske forhold, og etter de siste inflasjonssignalene vi har sett vil ikke rentebanen bli opprevidert, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til NA24.

Ingen av økonomene ventet renteøkning i Sverige i dag. Men Bruce peker på at den svenske sentralbanken har overrasket før.

- Riksbanken har også tidligere vist seg å være mer uforutsigbar enn det Norges Bank har tradisjon for å være, sier Bruce.

Nordea venter uendret rente fra Norges Bank ved neste rentemøte i mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere