- God kandidat, men «feil farge»

Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro (Plattform oljeplattform rigg Gullfaks Statoil StatoilHydro)

Norsk rekrutteringssjef i oljebransjen får sjokkerende tilbakemeldinger fra norske kunder.

Norske olje- og oljeserviceselskaper ansetter stort sett nordmenn, skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

– Kommer vi med utenlandske kandidater, eller folk over 55 år, så er det «Nei, nei nei», sier rekrutteringstopp Erik Hansen (33) til DNs papirutgave.

Hansen er landssjef i Norge og Skottland for Progressive Global Energy – verdens største rekrutteringsbyrå innen olje og gass og søsterselskap av rekrutteringsbyråene Sthree og Huxley Associates.

Hansen får daglig henvendelser fra tyskere, franskmenn, portugisere og spanjoler som kunne tenke seg å jobbe i Norge, men de fleste blir møtt med skepsis og avslag.

han får det han karakteriserer som sjokkerende tilbakemeldinger kundene.

- «God kandidat, men feil farge» og «Vi vil ha cowboyer, ikke indianere». For oss er det sjokkerende og irriterende: Selv om man er rasist, har man ikke råd til å tenke sånn, sier Hansen til DN.

Hansen mener selskapene i stor grad har seg selv å takke hvis de sliter med å få tak i nok folk.

Av 139 lederstillingene Hansen har fylt i 2012, har alle vært nordmenn. Det til tross for at 22 prosent av kandidatene han foreslo har vært utlendinger.

Selv om utenlandske kandidater er i flertall, velger selskapene hovedsakelig nordmenn, også til ingeniørstillinger, prosjektledelse og helse, miljø og sikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.