- Godt fornøyd med egen innsats

Foto: Scanpix

Kaos og kritikk preller av NAV-direktøren.

15.01.10 14:41

Fredag hadde Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite innkalt til en åpen høring om Riksrevisjonens rapport om NAV. Gjennomføringen av NAV-reformen, som slår sammen statens arbeidsmarkedstjenester med velferdskontorene, har fått knallhard kritikk.

Dette til tross for at det er bred politisk enighet om reformen.

Det av de det var knyttet mest spenning til NAV-direktør Tor Saglies svar på kritikken fra riksrevisjonen. Saglie har sittet som leder for organisasjonen gjennom hele perioden hvor det tidvis har vært kaos. I høringen var NAV-direktøren klar på at det også var positive ting å spore.

Fornøyd med seg selv
På direkte spørsmål fra Høyres Per Kristian Foss sa Saglie at han var «godt fornøyd med sin egen innsats», gitt de rammevilkårene han har jobbet under.

Saglie sa imidlertid at reformløpet kunne vært anderledes, og at den store reformen skulle vært gjennomført mer trinnvis. Dessuten burde en raskere modernisering av deler datasystemet, vært gjennomført, innrømmer Saglie. Det er særlig det dårlig fungerende trygdesystemet InfoTrygd som har vært akilleshælen til NAV.

Saglie sa også at kontrollfunksjonene, som skulle avdekke feilutbetalinger og andre feil, ble nedprioritert i lange perioder.

- Det ble en noe nedprioritering av kontrollfunksjonen i en presset situasjon i organisasjonen, sa Saglie under høringen.

Lover bedring
NAV-direktøren lovet bedring for brukerne fremover. Han sa at det var en svært krevende situasjon ved inngangen av 2009, men at tiltakene som ble igangsatt da har virket.

- De tiltakene har virket. Nå er vi mer i en konsolideringsfase, sa Saglie.

Saglie mener at NAV nå har styrket sine interne kontrollrutiner, fått ned saksbehandlingstiden og fått mindre saksbunker. Saksbehandlingstiden er nå ned på nivåene fra før reformen, men ambisjonene til Saglie er at disse skal ytterligere ned.

En av hovedprioriteringene til NAV-direktøren nå er en fornying av det gamle pensjonssystemet til NAV, og her er det satt i gang en planlegging for et nytt system

- Jeg er glad for at jeg har fått komme hit for å gi et helhetsbilde. Det er blitt skapt et negativ bilde av oss, men det er positive hendelser også, sa Saglie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag