*Nettavisen* Økonomi.

- Godt klima for aksjer

Foto: Roland Schgaguler

NA24 har sjekket forventningene til aksjemarkedet hos en forvalter og sjefstrateg.

Aksjemarkedet har lagt bak seg en av de sterkeste periodene på lang tid. Oslo Børs har utmerket seg som et av de aller beste markedene, med en oppgang på rett over 25 prosent for hovedindeksen de siste seks månedene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Tirsdag markerte avslutningen på juni, andre kvartal og første halvår. Fasiten viser at Oslo Børs den siste måneden falt 3,5 prosent, men steg over 25 prosent bare i andre kvartal.Nå lurer markedet på hvor veien skal videre. Der er ekspertene forsiktige optimistiske.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities er usikker på hva som vil skje vi andre halvår. Han er optimistisk på lang sikt, men synes det er vanskelig å spå hva som skjer i det korte bildet.

- Det er to veier videre. Begge er at vi er langt høyere enn i dag om 1,5 år. Fjerde kvartal blir bra, men jeg er mer usikker på hva som skjer i tredje kvartal, sier Hermanrud til NA24.

Spent på resultatsesongen
I de nærmeste månedene kommer det første svaret. Resultatsesongen etter andre kvartal vil være avgjørende sammen med hvordan strømmen av makronyheter vil gå. Hermanrud er spent på hvordan selskapene ser utviklingen videre.

- Det er veldig spennende det som kommer der. Det har vært overraskende få resultatvarsler. Jeg har vært litt bekymret for at det ville komme mer, sier First-strategen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Ekspertene er enige at rapporteringssesongen etter første kvartal så langt bedre ut enn hva mange hadde fryktet. Da var selskapene flinke til å få nedjustert forventningene på forhånd, slik at et flertall klarte å komme inn over analytikernes konsensus. Nå tror han fort at flere vil innrømme at det ikke blir så bra i år, men at ledelsen i selskapene vil vise sin sedvanlige tro på fremtiden og si at neste år blir bra.

Det er hovedsakelig makrotall fra USA og Kina som vil bli viktig mener Hermanrud.

- Har sett ned i avgrunnen
Hogne I. Tyssøy, porteføljeforvalter og partner i Holbergfondene, ser positiv til de seks månedene som er foran oss. Men han understreker at det å spå i fremtiden ikke er lett.

- Det er viktig å understreke at leserne må ta alle innspillene de får og tenke gjennom egne erfaringer. Man bør være ansvarlige og «tenke sjæl». Vårt utgangspunkt er at det verste ligger bak oss, også i realøkonomien, sier Tyssøy.

Årsaken, sier porteføljeforvalteren, er at myndighetenes sentralbanker i de viktigste landene i verden har evnet å stabilisere de finansielle problemene.

- Vi har sett ned i avgrunnen, men myndighetene har avverget katastrofen, sier Tyssøy.

Han velger en strikk-hopp metafor for å beskrive hvordan aksjemarkedene oppførte seg.

- Det var like før strikken røk, men det gjorde den ikke. Da går det veldig fort opp igjen, sier Tyssøy.

Klikk på bildet for å forstørre.


Godt klima for aksjer

Tyssøy mener mye tegner bra for aksjemarkedet fremover.

- Det er helt klart masse værtegn på at rammebetingelsene for aksjemarkedet er bra. Det er tegn til stabilisering i enkelte sektorer, og risikopremien er på vei ned. Institusjonelle investorer er også undervektet i aksjemarkedet, og ikke minst så er verdensøkonomien på kur, sier Tyssøy som mener at man ikke skal undervurdere de effektene de massive rentekuttene vil få den kommende tiden, både positivt og negativt.

Tyssøy sier videre at både farmasi- og teknologisektoren samt banksektoren er rimelige nå ut ifra historiske snitt.

Positiv til Telenor
Holbergfondene er «stockpickere», noe som betyr at de velger seg aksjer som de har tro på og ikke følger aksjeindekser slavisk.

- Når det gleder de vi har mest tro på i det lengre perspektiv er det jo bare å se på de aksjene vi har i porteføljene, sier Tyssøy som i sine mandater både har norske, nordiske og internasjonale aksjer å forholde seg til.

Det er særlig tre aksjer som Tyssøy vil trekke frem.

- Telenor fremstår som en av våre store aksjer, den fremstår veldig attraktiv priset, sier Tyssøy. Aksjen er representert i alle av fondsselskapenes fond, og de har plassert til sammen 150 millioner kroner i aksjen.

Den andre aksjen Holberg har sansen for er det svenske energiselskapet ABB, som også er en global sterk aktør innen sitt felt. Den tredje aksjen er danske Carlsberg, som etter å ha kjøpt Scottish & Newcastle har blitt en gigant.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.