- Google trekker seg fra Kina

Foto: JOEL SAGET (AFP)

Men søkegiganten frykter reaksjoner mot sine ansatte.

13.03.10 22:02

Ifølge Finacial Times (FT) er det nå 99,9 prosent sikkert at Google kommer til å kutte ut hele sin søkemotortilstedeværelse i Kina. Avise mener å vite at selskapet har trukket opp detaljerte planer om hvordan de skal avslutte driften av Google.cn.

Sensurkrangel
Bakgrunnen for avgjørelsen er en konflikt med kinesiske myndigheter som blusset opp etter et massivt hackerangrep mot selskapet, som Google hevder kommer fra kinesiske myndigheter.

Som en reaksjon på dette, bestemte selskapet seg for at de ønsket å slutte å sensurere søkeresultater som de tilbyr sine kinesiske brukere - i tråd med krav fra kinesiske myndigheter. Landet er kjent for sitt svært strenge sensurregime, spesielt på politiske områder.

Google og kinesiske myndigheter er i forhandlinger om nettopp dette strategibyttet, og disse samtalene har åpenbart gått helt i stampe. Fredag kom Kina med denne klare uttalelsen:

- Må ta konsekvensene
- Hvis Google tar skitt som bryter med kinesisk lov, så vil det være uvennlig, det vil være uansvarlig og de må forholde seg til konsekvensene av dette.

Toppledelsen av Google har ingen planer om å fortsette å bøye seg for de kinesisk kravene, og velger derfor nå trolig å trekke hele søkemotoren sin fra det kinesiske markedet.

Frykter for sine ansatte
Men ifølge FT så kommer ikke Googles uttrekning til å være veldig brå, selv om en avgjørelse vil bli tatt rask. Selskapet ønsker å ha en skikkelig avvikling av selskapet for å sørge for at selskapets lokale ansatte ikke møtes med reaksjoner fra myndighetene.

Skal vi likevel tro FT så har Google et håp om å fortsette å ha en sterk tilstedeværelse i Kina, til tross for at de nå ønsker å legge ned søkemotoren. Selskapet har nemlig betydelige investeringer i landet som går bra. Før Google lanserte Google.cn, opprettet de blant annet et stort forskningssenter i Beijing. De har også et betydelig salgskorps som selger annonser til selskapets internasjonale nettsider.

Kina vil helst beholde Google
Og skal vi tro talsmannen for informasjonsdepartementet i Kina så ønsker ikke landet at Google skal trekke seg ut.

- Google har 30 prosent av det kinesiske søkemarkedet. Hvis dere ikke drar, så vil Kina ønske den avgjørelsen velkommen. Hvis dere ikke drar, så vil det være en fordel for utviklingen av internett i Kina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.