NA24.no

- Gransker konkurs på egen festdag

(Foto: Gunnar Stavrum (MMS))
Sist oppdatert:
Storebror tatt på sengen. I tillegg til å bli rundjult av lillebror.

I dag arrangeres en av høstens aller største og mest omtalte fester, nemlig Aschehougs store hagefest i Drammensveien. Hit kommer landets største forfattere, prisvinnere, politikere og den festglade kultureliten generelt.

Her har Unni Lindell og Anne B. Ragde klatret i trærne med champagneglass, Christine Koht har danset på det fruktdekkede bordet og flere langt mer lysskye historier har funnet sted i den frodige hagen.

- Det er storartet at så mange gleder seg til å delta på våre forfatteres fest. Spennende mennesker og venner, musikk, god mat og drikke ute i hagen kombinert med utallige små og store diskusjoner gjennom kvelden gjør at dette er festen alle i Aschehoug gleder seg mest til i løpet av året, sier Marius Schatvet, direktør for økonomi og finans i Aschehoug, til Nettavisen NA24.

Påvirkes av negative resultater
Regnskapet for 2012 skal derimot ikke ha vært like tilfredsstillende som kveldens festligheter ser ut til å bli.

Aschehoug hadde en omsetning på 590 millioner kroner, driftsresultat på fem millioner kroner og et resultat på 7 millioner kroner. Noe som er et ganske mye lavere resultat enn hva Aschehoug er vant med.

Det er særlig oppkjøpet av bokhandelkjeden Norli Libris AS som har påvirket regnskapet.

- Norli Libris AS viser i 2012 et betydelig negativt resultat. Forbedringsarbeidet som ble igangsatt i forbindelse med fusjonen er i rute, men vi ser behov for ytterligere forbedringer. I 2012 er derfor dette forbedringsarbeidet forsterket ved at det blant annet er igangsatt og gjennomført ytterligere tiltak knyttet til omorganisering og nedbemanning i engrosvirksomheten Thanke, betydelig nedbemanning på hovedkontoret samt endringer i ledelsen, blant annet ny administrerende direktør, for å styrke den kommersielle kompetansen og fokuset ytterligere, sier Schatvet.

Igangsatt gransking av konkurs
Også effektene av konkursen i bokhandelkjeden Notabene som skjedde i januar 2013 er innarbeidet på 2012 tallene. Den negative resultateffekten av konkursen var for Aschehoug på over 13 millioner kroner.

- Konkursen i Notabene kom overraskende på hele bransjen. Her har vi igangsatt en granskning og våre advokater konkluder med at Styret i selskapet ikke overholdt informasjonsplikten de hadde overfor leverandører når de var i den kritiske situasjonen de var i. Snarere tvert imot da de aktivt skriftlig har kommunisert at Notabene ikke var i kritisk situasjon bare tre uker før konkursen var et faktum. Dette er spesielt overraskende da styret kontrolleres av medlemmer fra den største eieren Reiten & Co som vi har ansette som en profesjonell investor og eier, sier Schatvet.

I tillegg til at konkursen til Notabene har spilt en stor rolle i resultatet til Aschehoug har også forlaget investert i utvikling av nye læremidler i forbindelse med justerte læreplaner i alle fag i grunn- og videregående skole i 2013. Dette slår negativt ut med 40 millioner kroner på 2012 regnskapet og vil ikke slå positivt ut før i 2014.

- Resultatet i mange deler av virksomheten, som bokhandel, bokklubb, nettbokhandel og forlag, er også preget av store digitale kostnader om utgiftsføres løpende. Disse er i hovedsak knyttet til utvikling av digitale produkter og digitale salgs- og handelsløsninger for elektroniske og papir bøker eller produkter, sier Schatvet.

- Vi er godt fornøyde
Et forlag det derimot har gått bra for er Kagge Forlag. De har hatt et driftsresultat på 4,6 millioner kroner og et resultat på 9,5 millioner kroner.

Til forskjell fra Aschehoug som har hatt skyhøye inntekter og et litt lavere resultat har Kagge hatt salgsinntekter på 58 millioner kroner.

- Vi er godt fornøyd med resultatet. Vi er en gjeng hardtarbeidende medarbeidere som sammen med våre forfattere hver dag jobber målrettet for å få til gode utgivelser med Kagge Forlag som avsender, sier Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge Forlag, til Nettavisen NA24.

Hun mener bokmarkedet er en vanskelig og lite forutsigbar del av Norges forretningsliv.

- Bokmarkedet i Norge er kompleks. Så lenge vi lager bøker primært for våre 5 millioner innbyggere, sier det seg selv at vi har et marginalt marked i forhold til eksempelvis engelsktalende land med ufattelige hundrevis av millioner potensielle lesere. Men med den nye Bokloven er fremtiden mer forutsigbart for alle aktører og sikrer bredden i utvalget for leserne. For eksempel er vår bok Norsk etymologisk ordbok en veldig populær utgivelse, men å ta sjansen på å utgi en bok på nærmere 2000 sider ville være vanskelig uten fastprissystemet, sier Gaathaug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere