NA24.no

- Gratis drikke er en djevel i forkledning

Mer enn 14.000 personer på Facebook har likt blogginnlegget til Kjell-Ola Kleiven hvor han åpent forteller om sin best bevarte hemmelighet: Han drikker ikke alkohol.
Mer enn 14.000 personer på Facebook har likt blogginnlegget til Kjell-Ola Kleiven hvor han åpent forteller om sin best bevarte hemmelighet: Han drikker ikke alkohol. Foto: D&B
- Det er inspirerende at så mange kjenner seg igjen i beskrivelsene, og valget det er å ikke drikke alkohol.

Nettavisens bloggprofil Kjell-Ola Kleiven har truffet godt, veldig godt, med blogginnlegget «Min best bevarte hemmelighet», hvor han blottstiller seg og forteller hvorfor han har valgt bort alkohol.

Leserstorm

Leserne jubler. Søndag hadde innlegget blitt likt mer enn 14.000 ganger på Facebook. Mange, deriblant Irene, roser ham:

«Godt skrevet og føler meg ikke så alene lenger. Drikker med alkohol er uenige med smaksløkene mine. Elsker å være i våken tilstand og kjenne at alle sansene virker.»

- Hva tenker du om disse reaksjonene?

- Det er inspirerende at så mange kjenner seg igjen i beskrivelsene, og valget det er å ikke drikke alkohol. De færreste snakker om det drikkepresset som oppstår hver gang venner, kollegaer eller familie finner sammen. Alkohol er en så etablert nytelse i Norge at du blir sett på som merkelig om du ikke drikker. Da må du liksom være religiøs eller en særing. Jeg forsøker å benytte bloggen til å skrive om ting jeg synes er viktig, og dette er definitivt et slikt område, sier Kleiven til Nettavisen.

- Du ser ikke ut som en avholdsmann

LES OGSÅ:  Dere tok meg på senga

Flere blogglesere virker lettet over at noen tør å stå frem som en praktiserende avholdsmann, men uten å misjonere veldig, og uten bruk av pekefinger. 

- Hva forteller det deg? Tror du alkohol er et omvendt tabu i mange norske miljøer - at det er tabu å IKKE drikke?

- Ja, og kanskje spesielt i enkelte yrker, og befolkningsgrupper, der alkohol er en viktig identitetsskaper. Folk sier at jeg ikke ser ut som en avholdsmann, og det har fått meg til å lure på hvordan de egentlig ser ut. Du blir forresten ikke hva du drikker. Selv om enkelte synes å tro det.

Alkohol er en så etablert nytelse i Norge at du blir sett på som merkelig om du ikke drikker

- Ikke enkelt å takke nei

- Tror du det er mange som skulle ønske de hadde ditt mot til å si nei takk?

- Klart det er. Det å si nei til alkoholholdig drikke i Norge er ikke bare enkelt. Du blir liksom litt ekskludert med en gang. For min del så er det nok enklere fordi jeg jobber så mye i sosiale sammenhenger, og er mye ute blant folk på arrangementer. Etter en stund blir slikt jobb, og man drikker ikke på jobb. Gratis drikke er djevel i forkledning, sier Kleiven.

LES OGSÅ:  - Vil du skjenke meg i kveld?

- Er det tidvis plagsomt å måtte forklare ditt valg når folk blir oppmerksomme på det?

- Ikke bare plagsomt, men man blir ofte litt ekskludert, og man får «stempelet» litt kjedelig. For meg spiller det ingen rolle lenger. Men det tok tid å komme dit at jeg kunne si det åpent uten å måtte unnskylde meg med jobb eller annet, sier blogg-profilen avslutningsvis.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere