*Nettavisen* Økonomi.

- Greier ikke riste av seg Øygard

Foto: (Montasje: Scanpix)

Dette kan plage Jens Stoltenberg frem til stortingsvalget, mener professor.

18.10.12 12:25

Den overgrepstiitalte ordføreren i Vågå, Rune Øygard (Ap), vil ikke trekke seg som ordfører.
«Øygard mener de utspillene som har kommet fra Arbeiderpartiet sentralt har vært svært uprofesjonelle, på den måten at de kan være med å påvirke dommen i saken,» uttalte hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, tirsdag morgen.

Den hardt pressede ordføreren levner derfor tvil om hvorvidt han vil følge Vågå Arbeiderpartis anbefaling, som ble klar mandag kveld:

«Et enstemmig styre i Vågå Ap har fattet følgende vedtak: Vågå Ap ser med største alvor på det som har kommer fram nå. Uavhengig av den framtidige dommen vurderer vi det slik at det vil være umulig for Rune Øygard å ta opp igjen ordførervervet.»

Rune Øygard er tiltalt for overtredelse av straffelovens § 195 og § 196 første ledd, som gjelder seksuell omgang med barn.

- Innrømmelse av skyld
Professor Anders Todal Jenssen (Ap) ved NTNU sier til Nettavisen at Øygard trolig kun har ett fokus nå: Utfallet av dommen.

- Øygard oppfatter vel at det å frasi seg noe nå, vil være en innrømmelse av skyld. Det kan virke som om det viktige her er å stå på frem til det foreligger en dom. Han frykter at utfallet av rettssaken kan være avhengig av om han trekker seg, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Det store spørsmålet kan fort bli om inntrykket som er skapt av at Øygard er koblet så tett på Ap, kan overstyres, skyter han inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Det har vakt oppsikt at både partisekretær Raymond Johansen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tidligere har gått ut og sagt at Øygard ikke har nok tillit i partiet til å fortsette som Ap-ordfører - før dom er falt i saken, men etter det de mener er fellende Skypemeldinger.

- Ap sentralt ønsker å markere tydelig for all verden hva de forventer av sine tillitsvalgte og hva de mener er en god adferd for en tillitsvalgt. De er ute etter å presentere Ap på en fordelaktig måte, forklarer Todal Jenssen.

Forholdet mellom Øygard og den mindreårige jenta ble avslørt da hun, som 15-åring, nektry å bli med på middag med Stoltenberg. Stoltenberg beskrev Øygard som «et politisk forbilde» i 2007, noe som vakte oppsikt nasjonalt.

- Det beste kan være å holde kjeft...
- Hva kan Jens gjøre i tillegg til det han har gjort?

- Jeg tror det er lite Ap kan gjøre fra eller til, men det er en fordel hvis saken kan avsluttes nå. Men det er kjørt opp med store kanoner og mye prestisje, så ingen av de to partene vil være fornøyd med å tape, så sånn sett kan saken rulle lenge fremover.

«Men vi mener at det som er kommet fram, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sa Jens Stoltenberg til NRK mandag.»

Så legger han til:

- Den beste strategien til Ap kan være å holde kjeft. Det kritske for dem er om han skal eller kan oppfattes som Aps fremste person i Vågå.

Les også: - Har bommet med Vågå-tiltalen

- Vågå er ikke verdens navle
Så gjør han det helt klart hvorfor hele Norge er opptatt av denne saken:

- Media er ikke opptatt av saken fordi en eldre mann kan ha forgrepet seg på en ung jente, eller at Vågå er verdens navle - men forholdet til Ap-ledelsen. Det forklarer sakens sterke fokus, gjennom 13 måneder. Om Ap-ledelsen klarer å distansere seg fra dette, er vel heller tvilsomt.

Øygard har vært usedvanlig populær som ordfører, og for Ap har Vågå vært et «glansbilde» og et vindu til et godt lokalt Ap-styre.

- Gjør det vanskelig for lokalpartiet
- Hvor vanskelig gjør han det for sitt lokalparti med å ikke følge deres anbefaling (umiddelbart)?

- Øygard opprettholder en situasjon som er vanskelig for lokalpartiet sitt, men jeg tror ikke det skal overdrives. For når dom foreligger, vil saken ta en ny vending, tror Todal Jenssen.

- Det får ingen praktiske konsekvenser. Han har jo permisjon som ordfører nå. Det skal være to kommunestyremøter til før jul, og de kommer til å gå sin gang, mener han.

Les også: Her er de ukjente Skype-meldingene

- Har beskyttet Øygard
- Ap reagerer først etter at Skypemeldingene blir kjent fredag. Hvor troverdig er det?

- Ap har ikke etterforskningskapasitet. De kan ha syntes det har vært vanskelig å overstyre lokalpartiet, som lenge har holdt en beskyttende hånd over Øygard. Det har vært presentert en del påstander i media, men det er stor avstand mellom bygdesnakket, det som skrives i media og det som legges frem i en rettssak. Når aktoratet legger frem dette, er det fordi de mener det er saklig hold i dette og tilstrekkelige bevis, sier Todal Jenssen.

Øygard har hele tiden nektet straffskyld - og nekter for at han har begått overgrep mot jenta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.