*Nettavisen* Økonomi.

- Greit med dobbeltløp

Statsråd Heidi Grande Røys synes det er helt ok at Konkurransetilsynets toppadvokat søkte jobb hos motstanderen Tine.

21.04.06 15:24

Advokaten søkte jobben i Tine-konsernet mens hun ennå var i retten og prosederte mot meierikonsernet.

Tidligere denne uken avslørte NA24 at toppjurist Sigrid Steine Eriksen i Konkurransetilsynet hadde søkt jobb i Tine mens hun fremdeles jobbet mot samme konsern. Til tross for dette valgte hennes overordnede - juridisk direktør Mads Magnussen - å la henne prosedere i en forføyningssak som gjaldt den ennå pågående tilsynssaken rundt Tines bruk av markedsmakt.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Fleischer skaper tvil
Jusprofessor Carl August Fleischer sa til NA24 at han mente at denne saken kunne skape tvil om habiliteten var intakt.

Men det synes ikke statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (SV), som nå har fått en gjennomgang av saken fra Konkurransetilsynet.

- Hva synes du om at en jurist fra Konkurransetilsynet prosederer i saken mot Tine, samtidig som hun er jobbsøker i meierikonsernet?

- La det først være klart at denne saken er viktig nok, men den dreier seg ikke om det overtredelsesgebyret på 45 millioner kroner som Konkurransetilsynet har varslet at det vil ilegge Tine. Spørsmålet byfogden skulle ta stilling til, og som advokaten prosederte, var av prinsipiell karakter, nemlig om tilsynet hadde adgang til å be Rema og ICA kommentere varslet det hadde sendt Tine, sier Heidi Grande Røys til NA24.

- Ikke utvist dårlig skjønn
- Synes du at Konkurransetilsynet har utvist dårlig skjønn her?

- Nei, sier Grande Røys til NA24.

- Hva har du foretatt deg i denne saken?

- Jeg har fått en redegjørelse fra Konkurransetilsynet som viser at ledelsen har vurdert habilitetsspørsmålet grundig. Det har fra første stund vært full åpenhet omkring juristens søknad, noe som er svært viktig i en slik sammenheng. Alle dokumenter i saken er rutinemessig blitt fortløpende kvalitetssikret både av juridisk leder i tilsynet og Regjeringsadvokaten. Jeg har ingen grunn til å trekke Konkurransetilsynets vurdering i tvil, og det bør jo også nevnes at tilsynet vant saken klart, svarer Grande Røys til NA24.

- Høyres Torbjørn Hansen, stortingsrepresentant og medlem av Stortigets næringskomite sier at han ønsker å ta opp med statsråden om regelverket for ledende statsansatte er godt nok. Synes du det er grunn til det?

- Regelverket anvendes vanligvis når det gjelder ledende stillinger i staten. Å utvide rammene slik at det også benyttes for ansatte av den type det her er snakk om, vil være en radikal utvidelse. Det er svært vanskelig å se at denne saken gir grunnlag for det, sier Grande Røys til NA24.

Vil ikke gjøre noe mer
Nå kommer hun ikke til å foreta seg mer i denne saken.

- Jeg har fått en redegjørelse fra Konkurransetilsynet om saken. Etter å ha vurdert denne, ser jeg ingen grunn til å gjøre noe mer med saken, avslutter Grande Røys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.