*Nettavisen* Økonomi.

- Gyllen mulighet for småsparere

Aldri før har norske småsparere vært så ivrige til å handle aksjefond.

16.04.09 12:45

Norske småsparere har de siste halve året hamstret aksjefond, viser ferske tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

NA24 - din næringslivsavis

Dette beviser at norske småsparere har blitt bedre til å spare i aksjer, mener direktør Bernt S. Zakariassen i VFF.

- Nok en måned med positiv nettotegning i aksjefond forsterker inntrykket av at norske privatpersoner opptrer langt mer profesjonelt enn ryktet skal ha det til. Myten om at nordmenn kjøper på topp og selger på bunn står derfor for fall, sier Zakariassen.

Tidenes høyeste
På en pressekonferanse torsdag, hvor de oppdaterte tallene ble lagt frem, uttrykte direktøren stor tro på at norske småsparere nå gjør det rette valget når de investerer i fond for fulle mugger. Det siste halve året har norske privatkunder kjøpt fondsandeler for langt mer enn de har solgt for. Til sammen er nettotegningen hele 4,7 milliarder kroner, og en så høy nettotegning har ikke Verdipapirfondenes forening sett før.

- Statistikken vår går tilbake til 2003, og i denne perioden har vi ikke sett så høy nettotegning, uttalte Zakariassen på pressekonferansen.

- Personkundene har ikke sprunget og innløst andelene sine til tross for det turbulente markedet, og det virker som om flere nordmenn har skjønt budskapet om at den beste måten å spare på er å spare jevnt og trutt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Turbulent børs
I den samme perioden har det vært turbulent på børsene, men det store fallet kom før oktober i fjor høst. Fra mai til oktober falt børsen fra godt over 500 poeng til like over 300.

Nå ligger hovedindeksen på Oslo Børs rundt 236, etter å ha vært nede på 180-tallet en liten svipptur.

Ikke lettjente penger
VFF advarer likevel mot å tro på lettjente penger i aksjefond - risikoen vil fortsatt være stor.

- De som går inn nå må være klar over at markedet er turbulent og de bør ha tålmodighet til å sitte rolig i minst fem år. Samtidig er det en gyllen mulighet til å starte sparingen i dag.

Det er spesielt tre råd Zakariassen vil fremheve for småsparere:

1) Gå gradvis inn i markedet

2) Vær langsiktig

3) Gå gradvis ut av markedet

- Det å time markedet er en idrettsøvelse man ikke bør prøve på. Generelt sett er det slik at dess lenger perspektiv man har, dess større sannsynlighet har man for å få avkastning.

1,4 millioner sparer i aksjer
Antallet kundeforhold er fortsatt relativt stabilt, og ifølge den siste statistikken er det 1,4 millioner nordmenn som sparer i aksjefond. Zakariassen mener aksjefond, til tross for gode muligheter nå, ikke er et produkt som passer for alle.

- Det er ikke slik at enhver nordmann skal spare i fond. Dette er ikke noe som passer for mennesker som ikke har penger å spare, det er heller ikke noe som passer for dem som ikke er villige til å tape penger, sier Zakariassen.

- Generelt er det slik at avkastningen henger sammen med risiko, og fond er derfor heller ikke en løsning for dem som vil bli rik i en fei.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Annonsebilag