*Nettavisen* Økonomi.

- Hagen lukter på frossen fisk

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Nå kan krigskassen bli åpnet.

06.02.12 21:32

Financial Times melder at Stein Erik Hagen-kontrollerte Orkla skal være interessert i å kjøpe frossenmat-produsenten Findus sine nordiske operasjoner.

- Vi kommentarer aldri slike spekulasjoner, sier Rune Helland, direktør for Investor relations i Orkla, til NA24.

Summen det anslås at et salg kan bringe inn er i størrelsesorden 700-800 millioner euro, vel 5,3-6 milliarder kroner etter dagens kurs.

Private equity-selskapet Lion Capital, som kjøpte Findus for 1,1 milliarder pund sommeren 2008, skal være interessert i å selge ut deler av virksomheten for å få betalt ned betydelige deler av gjelden. Det er ventet at selskapet vil komme i brudd med sine lånebetingelser dersom det ikke snart kommer penger på bordet.

Ifølge Financial Times er det ikke bare Orkla, men også den norske sjømatprodusenten Lerøy Seafood Group og den sveitsiske næringsmiddelgiganten Nestlé som lukter på Findus. En avtale med en av de tre partene skal kunne skje innen de fire neste ukene.

Dersom dette medfører riktighet vil det være første oppkjøp i Orklas nye strategi.

Solgt store mengder
Etter at Bjørn Wiggen ble innsatt som konsernsjef ble det klart at selskapet endret strategi til å fokusere på vekst innen merkevarer.

Med utgangspunkt i selskapets kjernekompetanse innen merkevarebygging samt fusjoner og oppkjøp, skal selskapet utnytte de økende mulighetene som nå byr seg til å kjøpe merkevareselskaper, særlig i Norden.

Findus er en kjempe innen frossenmat. Selskapet har rundt 6.000 ansatte og produserer årlig 345.000 tonn med mat fordelt på 21 fabrikker. Findus Norge er landets ledende næringsmiddelselskap innen dypfryst mat. Sortimentet består av dypfryst fisk, ferdigretter, grønnsaker, wok, poteter, kaker, juice og bær.Findus Norge har idag ca 500 ansatte, og omsetter for ca. 1,5 milliarder kroner.

Orkla produserer allerede nå betydelige mengder frossenmat som Pizza Grandiosa. Helland vil heller ikke kommentere om Findus passer godt inn Orklas nye strategi.

Startegiendringen har innebært at alle Orklas eiendeler som ikke passer inn, skal ut. Så langt har Orkla solgt unna verdier for flere titalls milliarder kroner de siste årene.

Les mer: Hagen slakter Orkla
Les også kommentaren: Slakteren Stein Erik Hagen

Sist var salget av aksjene i Fornebu Utvikling, tidligere Scandinavian Property, som ble solgt til Obos.

Les mer: Hvermansen kan sikre seg indrefileten på Fornebu

Mer skal vekk
Etter salget i Fornebu Utvikling står Orkla fortsatt igjen med eiendeler som skal bort.

Blant disse skal Orkla kvitte seg med Borregaard, aluminiumsselskapet Sapa og solenergiselskapet Rec.

Rec har vært et mareritt for markedsverdien til Orkla, da aksjekursen har sust ned med hele 95 prosent de fem siste årene. Et salg nå vil sannsynligvis kun innbringe noen få milliarder kroner, men bort skal det.

- Det vi har sagt er at vi skal avhende Rec, og at vi har en ambisjon om å selge oss ut innen året, sa Helland til NA24 etter salget av Fornebu Utvikling.

Orkla faller med 0,5 prosent til 48,29 kroner på Oslo Børs, der hovedindeksen senkes med 0,56 prosent til 407,6 poeng.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.