*Nettavisen* Økonomi.

- Halv skatt i desember er bare tull

Harald Nyquist Foto: Privat.

- Halvt skatterekk i desember er som monarkiet, vi ville aldri funnet på noe slikt i dag.

19.12.12 21:32

- Selv om det siste vi trenger er å bli inspirert til å bruke enda mer penger til jul, er det nettopp dette staten gjør ved å pålegge alle arbeidsgivere om å gi oss halvt skattetrekk i desember, sier medieviter Harald Nyquist til Nettavisen NA24.

60 år gammel ordning
Nyquist oppdaget at det var litt av en jobb å finne bakgrunnen for det han karakteriserer som et absurd system der både trygdede og folk med vanlig lønn får halvt skattetrekk i desember og null skattetrekk i juni.

Etter flere måneders korrespondanse med Finansdepartement kom Nyquist til slutt til bunns i mysteriet.

Ordningen med halvt skattetrekk til jul ble vedtatt i 1952 - for 60 år siden. Bakgrunnen var at LO ønsket at arbeidsfolk skulle ha nok penger til jul.

- Dette kan man kanskje forstå. For 60 år siden var inntektsforskjellene i samfunnet mye større enn i dag. Loven ble vedtatt i en tid hvor far var tilfreds hvis han fikk et slips i julegave mens mor jublet over en gryte i rustfritt stål, sier Nyquist.

Formyndersk og tullete
Advokat og økonom ved BI Dag Jørgen Hveem har samme oppfatning.

- Bakgrunnen for dagens system er at staten finner det nødvendig å hjelpe nordmenn med budsjettering og prioritering. Midler holdes tilbake gjennom året får å ha noe i bakhånd til desember. Ordningen er i bunn og grunn formyndersk og kort og godt tullete, sier Hveem til Nettavisen NA24.

Staten bidrar til kjøpehysteri
Han mener tidene har forandret seg.

- I dag opplever vi et uholdbart overforbruk med julen som et rituelt klimaks. Bør staten bidra til dette med en lovfestet julehandelimpuls, spør Nyquist og legger til: - Det er tullete at staten pålegger arbeidsgivere sesongmesig skatteprosent. Skal man først ha en slik ordning burde man heller trekke halv skatt i januar da alle regningene kommer, sier Nyquist.

Selv mener han at staten burde gjøre om ordningen til en frivillig ordning mellom arbeidstaker og ansatt.

Mange misforstår
Et annet problem med ordningen ifølge Nyquist er at mange tror halv skatt i desember er en "gave" fra staten.

- Det er svært mange nordmenn som ikke skjønner beregningsmåten og som tror at de vil få mindre å rutte med hvis ordningen fjernes. I realiteten er det ikke annet enn en ordning der staten tvinger deg til å spare egne penger, poengterer Nyquist.

For å «finansiere» halv skatt i desember og null skatt i juli må du som lønnsmottaker skatte mer i årets resterende 10,5 måneder.

Fratar folk ansvar for egen økonomi
En norsk bedriftseier, som overfor NA24 ønsker å være anonym, sier følgende:

- Halv skatt i desember og null skatt i juni vitner om statens absurde behov for å gjete folk fordi de ikke vet sitt eget beste. Ting som dette bidrar til å svekke folks ansvarsfølelse, ved at det alltid er «noen andre» som skal passe på hele tiden. Jeg tror folk jevnt over hadde hatt godt av å ha størst mulig ansvar for seg selv, og det gjelder i mange andre sammenhenger i arbeidslivet, sier bedriftseieren.

Hyggelig ordning
I regjeringen har man ingen planer om å endre på ordningen.

- Jeg har ikke registrert noe folkekrav om å få endret dette. Mitt inntrykk er at de aller fleste oppfatter det som en hyggelig ordning. Vi har ingen planer om å endre den, sier statssekretær Roger Schjerva.

Fakta om ordningen med halv skatt i desember:
Skattefritaket i desember, eller trekkfritaket som det heter på fagspråket, omfatter stort sett alle trekkpliktige ytelser og mottakere (det omfatter alle som mottar ytelser som er grunnlag for forskuddstrekk).

Trekkfritaket i juni gjelder bare i lovbestemt feriegodtgjørelse og vanlig lønn i ferien. Pensjoner og andre trygdestønader ikke er omfattet av trekkfritaket i juni. Ordningen med null skatt i juni og halv skatt i desember betinger at man trekker mer i årets øvrige måneder enn det man ville ha gjort med likt trekk i alle årets måneder. Det samlede skattetrekket året sett under ett blir det samme.

Sagt på en enklere måte: Siden staten gir deg halvt skattetrekk i desember og null skatt i juni, må du betale mer skatt de 10 andre månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.