- Han bør først få jobbe neste år

Foto: Tor Martin Bærum (Finansdepartementet)

Professor om regjeringens edderkopp.

I forbndelse med den nye Solberg-regjeringen er det flere personer som har vekket oppmerksomhet av samme grunn.

Nemlig at de kommer fra stillinger som kan åpne opp for inhabilitet, da de har hatt omfattende kontakt med mektige personer, selskaper og interesseorganisasjoner.

Blant disse finner man landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) som var PR-rådgiver i First House, statssekretær Julie Margrethe Brodtkorb (H) som inntil nylig var administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL og Bård Glad Pedersen som var Statoils talsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

Men den personen med desidert størst kontaktnett er Jon Gunnar Pedersen (H).

Foreslår regelendring
BI-professor Petter Gottschalk, som har skrevet flere bøker om økonomisk kriminalitet, mener at reglene nå bør endres.

- Forlater du jobben som statssekretær i dag får du karantetid. Det bør også speilvendes, sier Gottschalk til Nettavisen NA24.

I dag er det slik at regjeringens medlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere kan bli ilagt en karantetid på opp til seks måneder. I denne perioden vil de aktuelle personene motta etterlønn.

- Karantenetid bør det også være andre veien. Pedersen burde dermed bli utnvent til statssekretær nå, men først begynne å jobbe etter jul, sier Gottschalk.

Foto: Privat

En annen problemstilling professoren trekker frem er at Pedersen kun har permittert seg fra Arctic.

- Han bør slutte i Arctic Securities med en gang. Det holder ikke at han permitterer seg. Ser du på de andre som har blitt utnevnt, som Statoils Bård Glad Pedersen, så sluttet de på dagen. Det bør også Pedersen gjøre, sier han.

Bård Glad Pedersen går fra stillingen som talsmann for Statoils internasjonale virksomhet til fordel for å bli sekretær for utenriksminister Børge Brende.

Kjenner «alt og alle»
Han kommer fra stillingen som sentral partner og corporatesjef i meglerhuset Arctic Securities. Tidligere har han jobbet i Orkla Finans, Orkla Securities og Orkla Enskilda Securities.

Som en betydelig i aktør i finansbransjen har han også gjort avtaler med flere av landets rikeste personer. Etter hva Nettavisen NA24 erfarer har Pedersen blant annet jobbet tett med Kjell Inge Røkke, Øystein Stray Spetalen, Rasmussen-familien og stort sett det som kryper og går av banker i Norge, samt de store i Danmark og Sverige.

I tillegg har han blant annet jobbet for Norge i forbindelse med de to viktigste statlige børsnoteringene i historien, nemlig Statoil og Telenor. Han hadde eneansvaret for rådgivningen knyttet til at staten kjøpte tilbake aksjer i Statoil for flere tittals milliarder kroner.

Han var også en av de viktigste personene i forbindelsen med børsnoteringen av Gjensidige, som var den største noteringen siden Statoil. Han har også være rådgiver for landets største bank, DnB.

Les mer: - Jon Gunnar burde hatt jobben til Siv Jensen

Pedersen jobbet en periode som personlig sekretær for Kristin Clemet da hun var arbeids- og administrasjonsminister i 1989-90.

- Om det kan oppstå situasjoner som kan berøre hans habilitet vet jeg ikke, men i så fall finnes utmerkede systemer for å håndtere det, sier Kristin Clemet til Nettavisen NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.