- Han er en skam for hele Norge

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Det er ikke den norske bonden som er årsaken til at det er en eurokrise, sier landbruksminister Slagsvold Vedum.

02.10.12 15:32

Etter at det ble kjent at Norge skal sette opp tollsatsene på import av harde oster, biff, fileter og lam har reaksjonene vært knallharde.

Danmark var tidlig på banen og kalte dette uheldige signaler, fiskerinæringen skjelver i knærne og EU kom på banen.

- Norge fikk en kraftig overhaling av EU på fredagens møte i EØS-komiteen, som var det lengste møtet som noen gang er holdt, sier Paal Frisvold, leder for Europabevegelsen til Nettavisen NA24.

EEAS er forkortelse for European External Action Service og er EUs utenrikstjeneste.

- EU tok opp de varslede norske tollsatsene på landbruksprodukter. EEAS sa at medlemslandene tar det norske signalene meget alvorlig og at de vil komme tilbake med konkrete tiltak. EEAS sa klart fra at de anså det norske utspillet som et proteksjonistisk tiltak som vil få konsekvenser for handelsforbindelsene. EU har lagt opp en prosess på hvordan de vil håndtere saken og at de vil komme tilbake til dette neste på EØS-møte, sier han.

Samtidig som Europa gjennomgår den største krisen på flere tiår setter altså Norge opp tollsatsen for deres varer.

Les også disse sakene:

- Ikke bøndenes skyld
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bekymrer seg ikke over alle de kraftige reaksjonene flere, deriblant Frisvold, har kommet med.

- Nei, jeg er helt uenig i det. Vi forholder oss helt og fullt til de fremforhandlede avtalene, og vi har brukt det handlingsrommet vi har innenfor WTO-avtalen. Og det er akkurat som at EU også av og til har noen defensive og offensive interesser, så det er ikke noe særnorsk, sier han til Nettavisen NA24.

Han peker på at norske bønder har fint lite med eurokrisen å gjøre.

- Det er ikke den norske bonden som er årsaken til at det er en eurokrise. Og ved å legge ned den norske bonden eller den norske markedsprodusenten i Gudbrandsdalen vil man ikke løse eurokrisen i Europa, sier Vedum.

- At det er ulike interesser mellom land er det ingen tvil om og det var også derfor det ble nei til EU i 94. Dette er en del av det handlingsrommet vi har som ikke-EU-medlem, sier han.

Dette får Frisvold til å se rødt.

- Jeg skjønner at det er hans virkelighetsoppfatning, og det vitner om en veldig naiv forståelse av den verden vi lever i. Hans virkelighetsoppfatning om at man kan gjemme seg bak egen produksjon varte frem til 1970-tallet. Han lever altså i tidlig etterkrigstid, sier lederen av Europabevegelsen.

Han peker på at Norge håver inn på EØS-samarbeidet.

- I dag blir det gjort det en veldig stor innsats fra mange folk i Europa, som må stramme inn livremmen. Norge derimot er det landet som får størst inntekter av EUs indre marked. Norge er vinneren og da blir det galt å si at man skal ha mer.

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Må ha tollvern
Slagsvold Vedum sier at man må foreta grep for å kunne ha et landbruk i Norge.

- Regjeringen har jo ambisjoner om å ha et landbruk i hele Norge og utvikle nasjonal industri, så har vi hatt mange løsninger og det er vi i regjeringen i fellesskap som har kommet frem til dette her

- Hvilke reaksjoner har du fått blant bøndene og bondeorganisasjonene?

- Dette er en veldig viktig seier for landbruket, og det er veldig viktig for landbruket at man har en regjering som tar den typen utfordringer på alvor, sier Vedum.

- Korrupt system
Frisvold sier han er sjokkert over tingenes tilstand.

- Norsk landbruk lever i en helt eksepsjonell verden. Jeg er helt sjokkert når jeg ser at Tine regulerer importen av melk og Nortura regulerer importen av kjøtt. Det er nærmest et korrupt system, at næringsinteressene selv skal være herre over sine markeder. Det henger ikke i hop i en moderne økonomi.

Han peker også på at EØS er grunnen til at Norge i det hele tatt kan subsidiere bøndene slik man allerede gjør.

- Slagsvold burde passe seg. For den norske statens kapasitet til å opprettholde subsidiene er avhengig av inntektene Norge får av EUs indre marked. Når han blir så høy på pæra og arrogant kommer ikke EU til å sitte stille og se på.

- Det er en skam for hele Norge at vi har slike politikere som ikke skjønner hvilken verden det er vi lever i.

Mest lest på Nettavisen akkurat nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag