Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Han kan bli villaksens frelser

Foto: Foto: Olaf Lampe
Sist oppdatert:
Naturvernere lovpriser sportsfisker John Fredriksens utspill om villaksen i Altaelva, og håper at oppdrettskjempen gjør ord til handling.

Naturvernere står i kø for å gratulere John Fredriksen for hans utspill i Altaposten om beskyttelse av lakseelver.Nå håper de at Fredriksen omgjør ord til handling.

- Den triste sannhet er at lakseoppdrett dreper villaks blant annet i Norge, Chile, British Colombia og Skottland. To av verdens største selskaper er John Fredriksens Marine Harvest, og Norges Cermaq. Fredriksen er blant verdens rikeste menn og har helt klart pengene og makten som trengs for å beskytte villaksen. Hvis han vil kan han bli villaksens «saviour» (frelser), sier den internasjonale villaksforkjemperen Don Staniford til Nettavisen.

Jubler
Han er langt fra den eneste som jubler.

Villaksens interesseorganisasjoner i Skottland gikk denne uken ut med massiv støtte til det de kalte en «banebrytende erklæring» fra en av verdens største oppdrettsinvestorer (ekstern lenke).

Også i Norge møter Fredriksen jubel fra miljøvernstoppene.

- Jeg må gratulere Fredriksen for sin uttalelse. Hvis han virkelig vil beskytte villaksen har han definitivt en utfordring i andre land. Mange land, som for eksempel Canada, har ikke restriksjoner som i Norge, så der må Fredriksen gå lenger enn nasjonale reguleringer, sier stortingspolitiker Heidi Sørensen (SV), som for tiden fisker i Altaelva der Fredriksen kom med sin famøse uttalelse.

Sportsfiskeren Fredriksen
Det var etter en privat fisketur i Altaelva i juli at Fredriksen kom med sitt utspill til lokalavisen.

– Jeg er bekymret for villaksens fremtid. Det burde ikke vært tillatt med oppdrett i fjorder der det finnes lakseførende elver. Det som skjer i Altafjorden er ikke bra, sa han, og poengterte at aktører som oppdretterne og kommunen må involvere seg i bevaringsarbeidet.

Fredriksen sa at oppdrettsnæringen ikke bør holde til i fjorder der villaksen holder til i elvene. Noe som fikk Frps miljøpolitiske talsmann, Tord Lien, til å tordne: - Å nekte oppdrett i alle fjorder med lakseførende elver vil få dramatiske følger for tusenvis av mennesker i sårbare kystkommuner, sa han.

«The final solution»
Men miljøvernforkjemper Don Staniford i den internasjonale Pure Salmon Campaign mener forslaget om å flytte oppdrettsanleggene ut av fjordene til villaksen er et veldig godt innspill. Dette vil kunne hindre spredning av sykdommer fra oppdrettslaks til villaks, og demme opp for utvanningen av villaksgener med oppdrettslaks.

- Fredriksen bør applauderes for å ville flytte oppdrettsanleggene ut av fjordene, sier Staniford.

- Men den endelige løsningen vil være å flytte oppdrettsfisken til lukkede basseng. Som tankreder har Fredriksen vært med å innføre tankskip med dobbelt bunn. Det er et slikt dobbelt lag med beskyttelse vi også ønsker i oppdrettsnæringen, sier Staniford.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!