NA24.no

- Han kan ikke redde kronen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Øystein Olsen levnes ikke store sjanser.

Onsdag klinte sentralbanksjef Øystein Olsen til med et overraskende rentekutt på 0,25 prosentpoeng og en ny styringsrente på 1,5 prosent. Dette kom særdeles overraskende på markedet og ekspertene, som hadde sett for seg en uendret rente.

Les mer: - Jeg har ikke bundet renten

Øystein Olsen skyldte blant annet på den sterke norske kronen, som i lang tid har plaget norske eksportbedrifter.

- Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, sa Olsen.

Som en konsekvens av avgjørelsen svekket kronen seg markert.

Spørsmålet er imidlertid om Olsen med dette har klart å redde vilkårene for norske bedrifter som selger varene sine til utlandet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Spår rekordkrone
David Bloom, sjefvalutastrateg i HSBC, har i lang tid hyllet kronen som den største kometen i valutauniverset. Før Olsen kom med det overraskende kuttet kom Bloom sågar med spådommer om at kronen skal nå historisk høy verdi mot både euro, dollar og pund. (Se oversikt i tabell nederst i saken)

Tross kuttet tror ikke Bloom at Norges Bank kan hindre kronestyrkelsen.

- Norges Bank kutter renten videre med 25 basispoeng gitt den pågående kronestyrkelsen og svake globale utsikter. I våre øyne vil dette kun fungere som én fallskjerm og redusere bevegelsen til euro mot krone, men vil ikke endre kronens underliggende strukturelle appell, melder David Bloom til NA24.

Skylder på kronen
En av de som ble tatt på sengen var sjeføkonom Øystein Dørum hos DnB Markets.

- Selv brukte jeg karakteristikken «ikke-hendelse» om gårsdagens møte. Men hovmod står åpenbart for fall, skriver han i sin morgenrapport.

- Samtidig er rentekuttet vanskelig å forstå også i ettertid

Etter å ha pekt på at de økonomiske pilene har vist fremgang siden forrige rentemøte og ramset opp flere faktorer ender Dørum opp med et alternativ.

- Da står vi i praksis igjen med én forklaringsfaktor: Den sterke kronen.

Heller ikke Dørum har stor tro på at rentevåpenet er særlig effektivt til å slakte kronemonsteret.

- Men fastkurspolitikken ble forlatt for mange år siden. Og erfaringene med å forsøke å svekke kronen gjennom uventede renteendringer er ikke veldig overbevisende. Et overraskende rentekutt vil typisk svekke kronen.

- Åpner for spekulasjon
Økonomer peker nå også på at at Øystein Olsen kan ha begitt seg inn på et farlig kronespill.

- Vi bekymrer oss videre om at Norges Bank nå kan ha involvert seg i et farlig spill mot valutaspekulanter. Dagens avgjørelse kan lett bli tolket som en reaksjon mot kronestyrkelsen, som igjen kan bli en invitasjon til spekulanter om å starte å spille mot sentralbanken. Den tidligere sentralbanksjefen var veldig forsiktig for å unngå slike spill. Hans etterfølger ser ut til å ta mer risiko, melder seniorøkonom Kari Due-Andersen hos Handelsbanken Capital Markets.

Også Dørum ser for seg at dette kan skje.

- Dertil kan de utløse spekulasjon og spillsituasjoner: Hvor langt må kronen presses ned før Norges Bank må kutte renten på ny?

Kronen styrkes
Markedet har da også snudd seg mot sentralbanken.

Etter å ha sendt kronen ned hele elleve øre mot euroen onsdag, styrker kronen seg igjen med to øre torsdag.

Men det er ikke bare mot euro at kronen viser muskler. Torsdag ettermiddag styrker den seg nemlig mot alle de større valutaene.

En euro koster nå 7,56 kroner. En dollar prises til 5,79 kroner. Et pund koster ni kroner og japanske yen prises til 6,95 kroner.

Her kan du følge kronens utvikling

Sterk er også oljeprisen som stiger til 124,4 dollar per fat. Oljeprisens utvikling har stor påvirkning på valutaen til oljenasjonen Norge.

Her er David Blooms kronespådom:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere