NA24.no

- Han kan kjøpe Roma

Sist oppdatert:
Silvio Berlusconi gir sin velsignelse til rå spekulant.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tidligere har det vært spekulert i at den legendariske investoren George Soros kan kjøpe den italienske fotballklubben Roma.

NA24 - din næringslivsavis

Det har vært spekulert i at Italias nyvalgte statsminister Silvio Berlusconi, som selv eier AC Milan, ville motsette seg et slikt oppkjøp, men nå har han gitt sin velsignelse.

Les også: Mann spiste stemmeseddelen

- Dersom det kommer noen som kan gjøre supporterne glade ved å styrke laget er han mer enn velkommen, sa Berlusconi på en lokal radiostasjon, ifølge Fox.

I forrige uke sendte Roma ut en melding om at Compagnia Italpetroli SpA, som eier 67 prosent av klubben, hadde hatt et møte med en potensiell kjøper. Italienske medier har tidligere hevdet at Soros vil gi rundt 250 millioner euro etter at det ble klart at klubbens moderselskap Italpetroli har opparbeidet seg gjeld i størrelsesorden 580 millioner dollar.

Soros er en av de råeste og mest kjente valutaspekulantene verden har sett, en stor filantrop og en kraftig kritiker av president George W. Bush.

På Norgesbesøk
I mars i fjor var Soros i Norge og snakket om fattige lands ressursforbannelse, globaliseringens ulemper og hvordan Norge hadde håvet inn på denne.

- Globaliseringen er ensidig og gir forrang for kapital fremfor lønnsarbeid, sa han på talerstolen fra LOs hus. I salen satt en rekke representanter fra norsk samfunnsliv og feiret Fafos 25 års jubileum.

Han hevdet at selv om globaliseringen legger til rette for økonomisk vekst, tjener ikke flesteparten av verdens befolkning på det. Altfor mange blir hengende etter. Han pekte også på det mange har sagt den siste tiden, nemlig at Norge og resten av de nordiske landene har tjent seg søkkrike på globaliseringen.

Les mer her: - Globaliseringen er urettferdig

Styrtrik spekulant
George Soros ble født i Ungarns hovedstad Budapest i 1930. Han vokste opp under naziregimets okkupasjon av landet, og flyttet til London i 1947. Etter å ha studert på respekterte London School of Economics flyttet han til USA i 1956.

Her grunnla han et stort hedgefond som han ble styrtrik på. I dag er han blant annet styreleder i Soros Fund Management LL.

Forbes har rangert Soros på 80. plass over verdens rikeste mennesker. Her står han oppført med en formue på 8,5 milliarder dollar.

Skviste pundet
Valutaspekulanten ble for alvor kjent da han i september 1992 tok totalt innersvingen på selveste The Bank of England og tjente seks milliarder kroner på et av tidenes største valutakupp.

Den ungarskamerikanske valuta- og aksjespekulanten er den største enkeltoperatør som var inne i markedet før pundet raste gjennom gulvet og ut av ESM-samarbeidet på «Black Wednesday» i september 1992. Han solgte pund for 60 milliarder kroner i forkant av krakket via ulike fond.

Soros kjøpte tilbake når verdien var nede og lo hele veien til banken. Alle verdens sentralbanksjefer vet hvem han er, og han er blitt historisk med sitt stunt. Flere asiatiske politikere har skjelt ut Soros for å spekulere mot deres valutaer.

Les også: Verden skjelver når han hoster

Gavmild milliardær
Men foruten å være en rå spekulant brenner milliardæren for dem som er dårligere stilt enn seg selv. I 1979 engasjerte Soros seg i filantropisk arbeid for alvor, da han ga midler til svarte studenter på universitetet i Cape Town, i det som da var et apartheidstyrt Sør-Afrika.

Blant annet har han gitt bort flere hundre millioner kroner til prosjektet Millenium Villages. Dette prosjektet arbeider med å få delt ut myggnett som hindrer spredning av malaria, gjødning som bedrer jordbruksmulighetene, skolemat for underernærte barn og behandling til hiv- og aidssyke mennesker til ti land i Afrika.

Bush-motstander
George Soros har, etter å ha vokst opp under naziregimet, sterke meninger om diktaturer. Tidligere har han donert over 5 milliarder dollar for å fremme demokratiet i Sovjetunionen, Afrika og Asia. For sitt politiske engasjement er han kanskje mest kjent for å ha donert 110 millioner kroner for å bli kvitt president Bush i 2003.

Han ga blant annet fem millioner dollar til MoveOn.org, som er en liberal aktivistgruppe. Soros mener de konservative er en gjeng med ekstremister, som bruker 11. september-angrepene til sin egen fordel.

- Bush føler at han 11. september 2001 ble oppnevnt av Gud. Han leder USA og verden mot en skremmende sirkel av økende vold, fortalte Soros i november 2003.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere