NA24.no

P4-sjef Trygve Rønningen og Norsk Lokalradioforenings styreleder Svein Larsen står på hver sin side av DAB-konflikten.
P4-sjef Trygve Rønningen og Norsk Lokalradioforenings styreleder Svein Larsen står på hver sin side av DAB-konflikten. (P4/Scanpix)

- Han må gjerne slåss, men han må være ærlig. Han er frekk

Sist oppdatert:
P4-sjefen og FM-forkjemper i full krig.

Mens det utad kan virke som om det er unison enighet om at DAB er fremtiden i Norge, er det både personkonflikter og en oppfattet kamp om egen tilværelse blant flere av radioaktørene.

Som Nettavisen skrev onsdag, er det en interessekonflikt mellom de store landsdekkende radiokanalene som ønsker en raskest mulig overgang til DAB, og lokalradioene som har alt å tape på prosessen.

Lokalradiostasjonene har ingenting å tjene på å gå over til DAB, men store millionregninger å se frem til. Samtidig bombarderes de av nye nisjekanaler fra de store mediegigantene som har fått større boltreplass i DAB-nettet.


Steile motsetninger

Debatten står i stor grad mellom P4-sjef Trygve Rønningen og P4-gründer Svein Larsen, som nå er styreleder i Norsk Lokalradioforening og sjef for Radio Metro. I høst har de  hatt bitre feider i bransjemedier.

Larsen mener P4-sjefen gjør alt i sin makt for å svekke lokalradioens posisjon i Norge for egen vinning. Et forbud mot FM-sendinger i hele eller deler av landet står helt sentralt.

- Jo mer Trygve Rønningen svekker FM, jo mer svarer det til hans interesser, sier Larsen til Nettavisen.

Overgangen til DAB-radio skal ifølge tilhengerne føre til mer radiomangfold. Kritikerne mener derimot at lokalradioene skvises ut av de store, internasjonale mediegigantene. Mangfoldet det snakkes om i DAB handler ifølge dem om flere nisjekanaler fra de samme internasjonale eierne.

Med DAB blir det nemlig plass til flere radiokanaler i hele landet, men lokalradiostasjonene stenges ute fra DAB-nettet som nå er bygget ut i Norge. Lokalradioene må bygge ut sitt eget DAB-nett, noe de ikke har penger eller kompetanse til.

- Det blir ikke mer radiomangfold, det blir flere kanaler fra MTG og SBS, sier Larsen.

- Frekt

Nøyaktig samme holdning har Rønningen:

- Han må gjerne slåss, men han må være ærlig. Det er frekt å opptre som leder i Lokalradioforbundet, når du i realiteten først og fremst snakker om din egen bedrift [Metro Radio, journ.anm]. Det er ingenting i det SBS Discovery, P4-gruppen eller NRK har sagt eller gjort som tilsier at vi vil de små lokalradioer til livs på FM, skrev Rønningen i et debattinnlegg tidligere i høst.

Rønningen mener at Larsen primært kjemper sin egen kamp for tre Metro-kanaler som rammes av FM-forbudt i de store byene, mens den store majoriteten av lokalradioer trolig vil få fortsette.

- Det er ingen av de store aktørene som vil de små lokalradioene i Norge til livs. Tvert imot. Vi er enige i premissene som er lagt i Stortingsmeldingen fra 2011, der det eksplisitt framgår at de fleste lokalradioer i landet skal kunne fortsette på FM også etter 2017, dersom de selv ønsker det, utdyper Rønningen overfor Nettavisen.

Han mener samtidig at de ønsker å hjelpe lokalradioene.

- For de lokalradioene som ønsker en overgang til digital distribusjon, men som selv ikke kan bære en slik kostnad, argumenterer vi overfor myndighetene med at det bør etableres en økonomisk støtteordninger i en overgangsperiode.

- De store aktørenes eneste krav er at alle kommersielle kanaler i de fire store by-regionene slukker sitt FM-signal samtidig. Dette fordi DAB her er utbygget, fordi man i disse områdene konkurrerer på det samme kommersielle markedet og om de samme lytterne, og fordi DAB-distribusjonen her er like billig som FM for alle. Det er faktisk vi - gjennom Digitalradio Norge (DRN) – som sørger for at DAB-nettene i disse fire regionene bygges og gjøres tilgjengelig for lokalradioer til kostpris, påpeker Rønning.

Kan ikke sammenlignes med TV-slukking

Det er derimot nettopp dette kravet Norsk Lokalradioforening mener er helt uakseptabelt.

Overgangen fra analoge til digitale TV-sendinger gikk smertefritt. Like greit er det ikke ventet at det vil gå med 20 millioner norske FM-radioer.

- At lokalradioene må bytte distribusjon fordi P4 og NRK ønsker å redusere sine distribusjonskostnader er veldig spesielt. Er det myndighetenes oppgave å bestemme distribusjonsmetoden til norske medier? spør Larsen.

Han mener norske politikere har blitt lurt til å tro at overgangen til digital distribusjon for radio er det samme som for TV, der overgangen gikk veldig smertefritt og der alle fikk et bedre tilbud.

- Det blir sammenlignet med TV, men det er helt feil. Det er en del beslutningstagere som har blitt overbevist gjennom å se på den vellykkede overgangen. Men der handlet det blant annet om en overgang internasjonalt og frigjøring av frekvenser, men det stemmer ikke på radio. FM-båndet er låst til radio i lang tid fremover, og ser vi internasjonalt har til og med England bremset opp overgangen til DAB. De har forlenget FM-konsesjonene med 12 år, sier Larsen.

Utover frekvenser, påpeker han at radio-utbyggerne ikke har samme tilgang til brukerbetaling som TV.

- Vi betaler jo alle for boksen under TV-en, men dessverre er det ingen som er villig til å betale for radio, sier han.

- Slukkingen av FM-båndet i Norge handler bare om å gi bedre vilkår for de store internasjonale aktørene, og å stenge FM-båndet uten å ta det i bruk til noe annet. Vi må la de som ønsker å sende på FM, få lov til det - også i de store byene, mener han.

Han krever nå at Medietilsynet snur, og at de dropper kravet om et forbud mot FM-sendinger i deler av landet.

DAB - et sidespor?

Norsk Lokalradioforbund presiserer at de ikke er mot DAB som teknologi, selv om det har vært en lang debatt om kapasitet og lydkvalitet. Larsen sier at han er i tvil om det er en løsning det er verdt å investere i.

- Internett er kommet for å bli, og der har man tilgang til titusenvis av kanaler. Argumentet mot nettradio har vært kapasiteten, og de som hevdet dette hadde et poeng for fem år siden - men for to år siden var argumentet i ferd med å forsvinne, og i dag er argumentet bare til å le av, sier Larsen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere